БВП на САЩ се е свил с 1,5 на сто през първото тримесечие

  • 26 май 2022 16:43

  • 264
  • 1
БВП на САЩ се е свил с 1,5 на сто през първото тримесечие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Икономиката на САЩ се е свила с 1,5 на сто през първото тримесечие на настоящата година, въпреки че потребителите и бизнеса са продължили да харчат със солидните темпове, съобщи американското правителство, което леко понижи оценката си на растежа през периода спрямо предишната си прогноза, съобщи Асошиейтед прес.

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през отчетното тримесечие вероятно не е сигнал за началото на рецесия в икономиката. Свиването беше причинено отчасти от  по-голямата разлика в търговското салдо: американците харчат повече за внос, отколкото други страни - за произведената в САЩ продукция.

За регистрираните по-ниски стойности е допринесло и по-бавното попълване на стоковите наличности в магазини и складове, които през предходното тримесечие натрупаха запаси  за сезона на празничното пазаруване в края на 2021 година. 

Растеж на продажбите на дребно в САЩ с 0,9 на сто през април 

Според анализатори най-голямата световна икономика вероятно е възобновила растежа си през текущото тримесечие (април - юни).

Американското министерството на търговията изчислява, че икономиката се е свила с 1,5 процента за периода от януари до март 2022 година. Данните са преразгледани надолу спрямо първоначалната оценка за свиване с 1,4 процента, която беше публикувана миналия месец. Това беше очакван първи спад на американското БВП от второто тримесечие на 2020 г. и последва силния ръст от 6,9 процента, регистриран през последните три месеца на 2021 година.

Високата инфлация остава проблем за американската икономика, който вече причини сериозни затруднения за домакинствата с по-ниски доходи. Въпреки че много служители в САЩ получават значителни увеличения на заплатите си, те в повечето случаи не достигат равнището на инфлацията. През април потребителските цени скочиха с 8,3 процента спрямо същия месец година по-рано.

Калина Христова
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.27 | 10:39

1
ЯЖТЕ МИ ХУЯЯЯЯ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини