US генерал: Путин не е луд, той знае, че отговорът ни ще бъде опустошителен за Русия

  • 26 май 2022 16:28

  • 9588
  • 15
US генерал: Путин не е луд, той знае, че отговорът ни ще бъде опустошителен за Русия
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Американският генерал Бен Ходжис беше до 2017 година главнокомандващ на войските на САЩ в Европа. 64-годишният офицер от резерва е женен за германка и живее във Франкфурт на Майн. В обширно интервю за авторитетното германско издание "Ди Цайт" генералът коментира и широко разпространените опасения, че Русия може да използва ядрено оръжие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6243

"Отговорът ще бъде опустошителен за Русия"

Ходжис гледа сериозно на заплахата, но въпреки това смята, че ядрен удар е малко вероятен - защото не носи на Путин тактическо предимство. Генералът все пак предупреждава, че в случай на ядрен удар Западът и НАТО ще отговорят.

US генерал: След 10 дни руснаците ще преминат точката, от която няма да има връщане назад

"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители Ф-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."

В отговор на въпроса дали Путин действа рационално, генерал Ходжис споделя убеждението си, че руският лидер в крайна сметка няма да рискува разпалването на ядрена война.

"Той е брутален агресор, но не е луд. Освен това наоколо му има хора, които трябва да знаят, че животът продължава и след Путин. Защото правилата са такива, че той не може сам да натисне копчето. Освен това предполагам, че нашето правителство е дало ясно на Кремъл да разбере какво ще се случи, ако някой взриви атомна бомба."

Журналистите от "Ди Цайт" припомнят на генерала възгледа на германския философ Юрген Хабермас, че никой не може да спечели война срещу една ядрена сила. В отговор Ходжис коментира:

"Според руската ядрена доктрина ядрено оръжие може да се използва само ако някой нападне Русия. Но ние не заплашваме Русия. Най-важното е ясно да покажем, че твърдо оставаме отсам червената линия. Тази война няма да доведе до нахлуване в Русия. НАТО няма абсолютно никакъв интерес към каквото и да било парче от Русия."

Путинизмът е две в едно: микс от комунизъм и нацизъм

"Надцених руснаците"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме, че преди време Бен Ходжис е публикувал почти пророческа книга. В нея той описва как след една пандемия, изтощила Европа и САЩ, Русия и Китай се съюзяват и нападат отслабените държави от НАТО. Как самият автор гледа сега на тези свои "предсказания"?

"Надцених руснаците", казва той. "Знаех, разбира се, че и във властта, и в армията има корупция. Не осъзнавах обаче колко дълбоко е това блато. Очевидно много хора са прибрали доста пари в джоба си, а войниците изобщо не са получавали онова, от което са имали нужда. Като го преосмислям сега - всичко си съвпада. Ако внимателно анализираме руските операции от последните години - Грузия, Сирия, Крим, веднага ще видим, че в бойните действия участва само малка част от въоръжените сили на Русия, най-вече десантчици, специални части и наемниците от "Вагнер". По-голямата част от армията изобщо няма опит."

По-нататък в интервюто Ходжис разказва за много интересния си разговор с някогашен главнокомандващ на финландската армия:

"Попитах го защо според него руснаците не мобилизират и запасняците. А той ми обясни, че повечето от тези резервисти нямат нито снаряжение, нито са обучени, а и изобщо не смятат, че са длъжни. С други думи, няма някакви дивизии, които само чакат да бъдат пратени на фронта. Според досегашните изчисления руснаците са в състояние да съберат 900 000 боеспособни войници, днес обаче мисля, че едва ли са повече от 500 000. Просто Путин има прекалено много мъртви души в армията си. Това е следствие от класическа корупция. Генералите заявяват, че трябва да плащат на толкова и толкова войници, но всъщност плащат на не повече от половината. Останалите пари прибират началниците."

"Може да стане още по-ужасяващо"

Към края на интервюто Бен Ходжис цитира един известен германски военноначалник от по-миналия век:

"Пруският генерал и военен теоретик Карл фон Клаузевиц пише, че при всяко настъпление идва един кулминационен момент, когато нападателите губят енергията за по-нататъшно настъпление. Според мен в момента руснаците преживяват точно този кулминационен момент. В близките седмици украинците могат да започнат контранастъпление. Обаче: когато руснаците осъзнаят, че са достигнали кулминационната точка, тогава те ще започнат да нанасят още по-тежки удари с онова, с което разполагат - тоест, с още повече артилерия. И положението може да стане още по-ужасяващо."

Дойче веле
9588 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2022.05.27 | 10:39

15
ЯЖТЕ МИ ХУЯЯЯЯ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Няма срам Зеленски... Иска още по 4 милиарда на ме

2022.05.27 | 03:46

14
Няколко милиона, въоръжени до зъби и непрестанно обезпечавани с всичко украйнци - да не могат да победят 180000 русначета на по 18-20 години, които за първи път са в бойни условия... Не само е резил, а е трагикомичен резил... Паралела със селото от Македония е точно на място... Това първокласниците, които са към 100000 да пратим ще ги победят за месец/2... Просто украйнските нацисти/фашисти толкова си могат.... Могат само да си драскат портрети на Хи*тл*ер по краката/ръцете и св*ас*ти*ки... Няколко милиона, на собствена територия срещу няма и двеста хиляди млади войничета - това е голата истина... И 90 дена се криха като плъхове в каналите на Азовстал татуираните... Абе щом вече и сенатори в САЩ почват да се замислят...
Сенатор Ранд Пол

2022.05.27 | 03:46

13
Не може от близо 90 дни, страна от близо 50 милиона човека, която има редовна армия от 300000 човека, която има 200000 паравоенни, която има резервисти над 900000 човека, и която буквално от ден 1 на войната, раздава оръжие на всеки, който желае, а това са буквално милиони хора - да не може да отблъсне 180000 кадрови военни от Русия, а че даже и победи...!!! Сенатор Ранд Пол, като даде НЕ за последните пари, добре каза, че е меко казано притеснително, как след повече от 40 милиарда долара за два месеца, да няма напредък... А тези пари са кажи речи, колкото на Русия за отбрана, но за цяла година!!! Та наистина е странно, как Украйна не може да отблъсне, че направо и победи 180000 руснаци с всичко това??? Интересно е и защо Путин не прави мобилизация...? С толкова малко сили е пределно ясно, още от преди нахлуването, като ги бяха струпали по границата, че е абсолютно невъзможно - да се покори толкова голяма държава като Украйна, а тя е направо гигантска!!! Близо 600000 квадратни километра и близо 50 милиона човека!!! Това е все едно нас да ни нападнат, от някое македонско село 5000-10000 човека - и ние да не можем близо 90 дни да ги отблъснем, че и категорично да ги победим... Странно е това наистина... Дали пък Путин умишлено няма да ги жертва тия 180000 човека...? Гледам и анализаторите в САЩ се чудят, защо няма свежи сили, а и цялостна мобилизация - тъй като на всеки, който има поне 2 мозъчни клетки му е ясно, че с толкова малко сили - всичко е обречено на провал... Провал - още от началото...
Волинско клане / Бабин Яр - Уикипедия

2022.05.27 | 03:45

12
От "четивото" за евентуален ядрен удар/геноцид в Украйна... Много хубаво описание на американските зверства в Хирошима и Нагазаки, които са си геноцид :) Повече такива четива да има - за да знаят младите, а старите да си припомнят :) Може и за Клането в Но Гун Ри, Килимните Бомбардировки в Камбоджа, за Напалма във Виетнам, за Клането в Ми Лай, за Портокаловия Агент, за Белия Фосфор в битките за Фалуджа едно и две и т.н. и т.н.... Абе много са им геноцидите на американците - ще има да пишете...!!! Ехеееее :)

2022.05.26 | 17:49

5
Виетнамците винайбаха , афганистанците ви доибаха , страх ви е да се биете в Украйна кекави янки !

2022.05.26 | 22:46

11
Baz gi e i to jako baz, a taka sa si misleli i napoleon i hitler i oshte mnogo drugi.. Bismark go e kazal ne se bazikaite s Russia.. Tova e vsichko drugo sa goli prikazki, ako sa maje da se probvat jiveem v svoboden svjat vse pak demokracija
учен

2022.05.26 | 16:41

1
Русия ще ви шляпне по плешивата тиква и вие няма да можете да направите нищо
най слабата армия

2022.05.26 | 22:00

10
Колкото шляпнаха украинците! Позор за ватенките!
До учения

2022.05.26 | 17:13

4
Не си учен а шматка.
Компактор

2022.05.26 | 16:46

2
В кочинката бързо бягай, руска свинио.
Хм...

2022.05.26 | 19:19

8
Много му мислят на путлер , а не трябва. С него само Ердоган знае как. Свали му един самолет дето уж беше объркал въздушното пространство над Сирия. На Украйна оръжие и дронове доставя. Затвори му Босфора за военни кораби а путлер ни гък , ни мък...като види коравия и Сибир не го скрива....
Росен

2022.05.26 | 20:05

9
Ами нормално, оказа се, че Турция май има по-боеспособна армия от Русия...
Хм...

2022.05.26 | 19:19

7
Много му мислят на путлер , а не трябва. С него само Ердоган знае как. Свали му един самолет дето уж беше объркал въздушното пространство над Сирия. На Украйна оръжие и дронове доставя. Затвори му Босфора за военни кораби а путлер ни гък , ни мък...като види коравия и Сибир не го скрива....

2022.05.26 | 17:56

6
Еистрахливаусаоткачалкаутивайсивусаиситрай
ПутьоМариикин

2022.05.26 | 17:09

3
Ще шляпна майка ти няколко пъти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини