САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени в работа за руските тайни служби

  • 20 януари 2022 19:31

  • 396
  • 1
САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени в работа за руските тайни служби
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени, че работят за руската Федерална служба за сигурност (ФСС) с цел да дестабилизират Украйна, предадоха световните агенции.

Двама от четиримата - Тарас Козак и Олег Волошин - , са действащи депутати от партията "Опозиционна платформа - За живота". Те са обвинени, че са били натоварени от ФСС "да вербуват бивши и настоящи правителствени представители, за да поемат контрола над украинското правителство и да контролират инфраструктурата на страната заедно с руска окупационна сила", се казва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

Другите две лица в списъка са бившият заместник-ръководител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович, както и ексдепутатът Владимир Олийник.

"Това показва, че стоим рамо до рамо с украинското правителство в опитите да идентифицираме, извадим на бял свят и попречим на усилията на Русия за дестабилизиране на Украйна", заяви високопоставен представител на американското правителство.

Според американското министерство на финансите четирите лица, станали обект на санкции, изпълняват инструкции на ФСС и играят роля в руската кампания за дестабилизиране на суверенни държави, включително САЩ.

Козак контролира новинарски канали в Украйна и подкрепя плановете на ФСС да очерни приближени на украинския президент Володимир Зеленски и да го обвини несправедливо в злоупотреби, отбеляза министерството

Валери Зайцев
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2022.01.21 | 11:13

1
Смешници те и на Афганистанското правителство оказваха 100% подкрепа ама ко стана? Като опре туй в онуй се изнасят кат бити джендъри

Добави коментар

Водещи новини