Милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

  • 08 декември 2021 21:13

  • 3622
  • 1
Милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България
© gettyimages

180 антични предмета на стойност 70 милиона долара - толкова ще трябва да върне американският милиардер Майкъл Стайнхард на десетки държави, сред които и България.

Антиките са крадени, а милиардерът плащал на иманяри и престъпни групировки, за да ги притежава. Стайнхард е поискал и извънсъдебно споразумение, предаде БНТ.

Пренасят антични монети смесени със стотинки

През 2017 година прокуратурата започва проверка за ролята на Майкъл Стайнхард за притежанието и препродажбата на над 1000 предмета. За 180 от тях има доказателства, че са откраднати - обикновено при военни и граждански конфликти или иманярски набези.

Вниманието на специалистите беше привлечено от ритон с глава на елен, оценен на 3 и половина милиона долара. През 1993 година Стайнхард го дава под наем на музея Метрополитън в Ню Йорк. Реликвата се появява на международния пазар за ценни вещи след грабеж в Милас, Турция.

Кадър: БНТ

Стайнхард не се е интересувал дали предметите са с легален произход, той е искал да ги притежава, без да си дава сметка за щетите, които нанася на културното наследство в глобален мащаб, се казва в изявление на прокуратурата на Манхатън, която се занимава със случая.

В колекцията му е имало незаконно придобити предмети от 11 държави, Стайнхард е използвал услугите на 12 криминални мрежи. Постепенно разследването срещу него е разширено - за "придобиване, притежание и продажба на повече от 1000 антики от 1987 година".

То е в сътрудничество с властите в България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия, Турция и други. Постигнато е извънсъдебно споразумение и срещу Стайнхард няма да бъдат повдигани криминални обвинения.

Наложена му е обаче безпрецедентна доживотна забрана да колекционира предмети на изкуството. По думите на адвокатите му, милиардерът е много доволен от решаването на казуса извън съда.

Това означава, че предметите няма да бъдат съхранявани с години като доказателства, а ще бъдат върнати на държавите, от които са незаконно взети. Не е ясно какви антики ще бъдат върнати на страната ни.

Мая Йорданова
3622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гого

2021.12.09 | 04:19

1
Как така без съд???. Ако всичко изнесено по каналите на старите служби се върне в БГ, то във всеки град ще има огромен археологически( направо исторически) музей. И някои по-големи села.

Добави коментар

Водещи новини