Пренасят антични монети смесени със стотинки

  • 07 юли 2021 14:53

  • 2212
  • 0
Пренасят антични монети смесени със стотинки
© bulphoto (архив)

Бандити пренасят антични монети през границата като ги смесват със стотинки. Целта е при проверка никой да не се усъмни, че носят контрабандно ценни артефакти. Това разкриха антимафиоти от сектор „Трафик на културноисторически ценности“ в ГДБОП пред „Телеграф“.

По думите им иманярските набези зачестяват със старта на археологическото лято. По оперативни данни копачите или т.нар. иманяри, които ровят земята ни за антики, са между 4 и 5000 души.

Заловиха голямо количество археологични предмети и старинни монети

Мрежа

„На най-ниското ниво са т.нар. копачи или иманяри. Те са пръснати в няколко части на България, основно в по-бедните региони, където обаче се знае, че може да се открие исторически артефакт. В мрежата участват много хора, няколко хиляди, които са независими един от друг. Обикновено работят по двама или трима“, разказват антимафиоти.

Щом откриели нещо ценно, се свързвали с отговорниците за техния регион. За всеки имало хора, които работят тясно с иманярите. Вече те правели първото отсяване на предметите. Най-скъпите и с най-добър външен вид се предлагали вече на топ-прекупвачите. Това са хората, които държат връзките с частни колекционери, аукциони, частни музеи и изобщо с хора, които купуват антики на баснословни цени.

„По оперативни данни тези изкупвачи са 15-20 човека, които се знаят. Много е работено по тях, но е изключително трудно да се докаже вината им, защото на практика не влизат в преки покупко-продажби, а само съдействат за прехвърлянето на един предмет от един човек в друг. Въпросните хора са изключително предпазливи, никога не говорят директно, явно. При тях нивото на конспиративност е буквално като при специалните служби“, разказаха от ГДБОП.

Така например преди време от Арчар бил изкопан уникален предмет-бижу, което иманярите пласирали на изкупвачите за 25 000 евро. Спецченгетата го проследили и засекли, че е продадено на аукцион за рекордните 1 милион евро. След това артефактът бил конфискуван.

Тайници

В престъпната схема с антиките имало и мулета, наемани, за да изнесат античните предмети зад граница. Давали им максимум по 500 евро за курс например до Швейцария, Белгия, Германия, Австрия, Франция, където се провеждат аукциони. За да не ги пребъркват по границите, бандитите смесвали римски монети със стотинки. В Западна Европа прилагали схемата с евроцентове. Гледали какъв е преобладаващия цвят и избирали такъв номинал монети, за да не бият на очи артефактите, засекли разследващите. Ако антиките били по-обемисти, ги криели в тайници на леки коли.

Разследващите намерили антични монети в кабинета на висшия полицай от ГДНП

„В момента контрабандистите не използват случайни хора в туристически рейсове, защото след пандемията контролът е много по-затегнат. Използват си мрежа от свои мулета, които и преди са извършвали подобни курсове“, обясниха спецполицаи.

Имало и други тарикати, които действали на едро. Там обаче прилагали хватката да смесят оригинали с ментета.

Ментета

Монети, статуетки, картини и всякакви старинни вещи се пласират по няколко начина. Първият е като им се правят фалшиви документи и се изнасят зад граница. За целта имало няколко фалшификатори, които подготвяли цялата легенда на предметите. Имало толкова добри документи, с които немалка част от наши антики били плсирани на аукциони зад граница. Чак години по-късно властите в съответните държави хващали, че става въпрос за престъпление и ни ги връщали. Такива случаи има много от САЩ и Норвегия

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини