САЩ въвеждат от днес за пристигащите със самолет задължително изискване за отрицателен тест за COVID-19

  • 06 декември 2021 09:40

  • 415
  • 0
САЩ въвеждат от днес за пристигащите със самолет задължително изискване за отрицателен тест за COVID-19
© Getty images

Считано от днес, 6 декември, всички граждани, независимо от ваксинационния им статус и националност, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията, с която пътуват, отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщиха от пресцентъра на българското министерство на външните работи. Разпоредбата се съдържа и в сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31553

По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни. Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа: положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването, както и документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис, информират от министерството.

В Канада - със задължителен PCR

Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е да попълнят и представят форма по образец. От министерството припомнят, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.

В сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията пък се казва, че те продължават също така да препоръчват всички пътници на международни полети да си направят тест за коронавируса в рамките на 3 до 5 дни след пристигането. Има и препоръка към неваксинираните за карантиниране за 7 дни след пристигането.

Подробности за мерките при влизане в САЩ могат да бъдат намерени на официалния сайт на МВнР в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме", както и на https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32094. Също детайли има и на сайта на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, в линка https://www.cdc.gov/media/
releases/2021/p1203-covid-testing-tightens-intl.html

 

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини