Участник в безредиците в Капитолия е поискал убежище в Беларус

  • 08 ноември 2021 13:34

  • 456
  • 0
Участник в безредиците в Капитолия е поискал убежище в Беларус
© Getty images (архив)

"Американец, търсен в страната си за участие в размириците в Капитолия, е поискал убежище в страната ни", предаде телевизионният "Беларус 1".

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 188

"Гражданин на САЩ, издирван от властите в родината си заради участие в безредиците в сградата на държавния парламент във Вашингтон от 7 януари тази година, е влязъл нелегално на територията на нашата страна. Евън Нюман е додал заявление за предоставяне на убежище в Република Беларус", допълни телевизията.

Мъжът заяви, че Федералното бюро за разследване го е включително в списъка на най-издирваните престъпници. "Повдигнати са ми, доколкото знам, шест обвинения. Мисля, че всички те са от криминален характер. Едно от тях е посегателство срещу полицай. Аз обаче отричам да съм извършил какво и да е било нарушение на закона", каза той.

"Нюман допълни, че е успял да напусне страната си, докато на него не са били повдигнати обвинения. Той е хванал самолет и пристигнал в Италия. От апенинската държава мъжът е пристигнал в Швейцария, а оттам с автомобил през Германия и Полша е допътувал до Украйна. Там той е живял няколко месеца, докато не е установил, че местната служба за национална сигурност го следи. Нюман е бил хванат от беларуски граничари след незаконно преминаване на границата през август", добави "Беларус 1".

"От миграционната служба в Минск заявиха, че от началото на тази години са получили заявления за убежище от трима граждани на САЩ. Представител на институцията обаче отказа да разкрие самоличността на американците. Не можем да разпространяваме лични данни, без да имаме изричното разрешение от страна на въпросния човек", посочиха още от службата, предаде РИА Новости.

ФБР е знаело за подготвянето на размирици в Капитолия, но не е реагирало?

Група привърженици на бившия американски държавен глава Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нахлуха в Капитолия. Те се опитаха да попречат на законодателите да потвърдят избирането на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в за президент на САЩ.

По време и непосредствено след сблъсъците загинаха петима души. Четирима полицаи сложиха край на живота си по-късно. При размириците пострадаха стотина души.

Валери Зайцев
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини