САЩ с ново предупреждение към Северна Корея

  • 24 октомври 2021 09:05

  • 1798
  • 1
САЩ с ново предупреждение към Северна Корея
© Getty Images, архив

Скорошните тестове на балистични ракети от Северна Корея са били "обезпокоителни и контрапродуктивни" за усилията за намаляване на напрежението, като вместо това Пхенян трябва да се съгласи на разговори, каза в неделя специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Сун Ким в Сеул, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Пред журналисти след срещата с южнокорейския си колега Но Кю-дук той каза, че САЩ са ангажирани с търсенето на "устойчива дипломация по същество" със Северна Корея.
"Нашата цел остава пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", каза Сун Ким и допълни: "Затова последният тест на балистична ракета от страна на Пхенян, един от няколко през последните шест седмици, е обезпокоителен и контрапродуктивен за отбелязването на напредък към траен мир на Корейския полуостров".

Засега Пхенян отхвърля предложенията на САЩ и обвинява Вашингтон и Сеул, че говорят за дипломация, докато същевременно подклаждат напрежението със собствените си военни дейности.

В четвъртък Северът заяви, че САЩ реагират прекомерно на теста на балистична ракета, изстреляна от подводница, който според Пхенян е бил с отбранителен характер. В севернокорейското съобщение се изразява съмнение в искреността на предложенията на Вашингтон за разговори и се предупреждава за възможни последствия.

Тестът на балистична ракета нарушава многобройни резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на Северна Корея и за международната общност, каза американският представител. "Призоваваме КНДР да прекрати провокациите и другите дестабилизиращи действия и вместо това да започне диалог", заяви той, като употреби абревиатурата на официалното име на Северна Корея. "Ние оставаме готови да се срещнем с КНДР без предварителни условия и сме казали ясно, че САЩ нямат враждебни намерения по отношение на КНДР", каза още Сун Ким.

Северна Корея каза, че вчера успешно е изстреляла ракета от подводница

От своя страна южнокорейският представител по ядрените въпроси Но Кю-дук заяви, че разговорът му със Сун Ким в неделя е включвал "сериозна" дискусия на предложението на Сеул за формално обявяване на края на състоянието на война, което формално продължава да съществува след Корейската война от 1950 - 53 г., която завършва с примирие вместо с мирен договор.

Южнокорейски официални представители гледат на подобна декларация като жест на добра воля преди началото на разговори.
Сун Ким каза, че САЩ обсъждат начини за напредък в контактите със Северна Корея, включително предложението на Сеул за обявяване на край на състоянието на война и възможни проекти за хуманитарна помощ.

Борислава Бибиновска
1798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
влк

2021.10.25 | 16:58

1
миличките

Добави коментар

Водещи новини