Канадците избират нов парламент, очертава се оспорвана надпревара

  • 20 септември 2021 07:08

  • 343
  • 0
Канадците избират нов парламент, очертава се оспорвана надпревара
©

Канадците избират днес нов парламент. Вотът е предсрочен. Избират се 338 членове на Камарата на общините (долната парламентарна камара) с мандат от четири години, предаде Франс прес.

За да има мнозинство в парламента, дадена партия трябва да спечели 170 места, което при канадската изборна система - мажоритарен вот в един тур - се очертава да е трудна задача. Обикновено партията с най-много гласове съставя правителство. Такъв беше случаят с Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти след изборите преди две години, когато той състави правителство на малцинството.

След сформиране на кабинета се изготвя неговата управленска програма и тя се предлага за гласуване в парламента. При неуспех на този вот новосформираното правителство пада и тогава генерал-губернаторът на Канада възлага на лидера на опозицията да състави нов кабинет.

В Канада от 1867 г. либералите и консерваторите се редуват на власт.

Замерят с камъни премиера на Канада

Настоящите избори бяха свикани на 15 август. В досегашния парламент либералите имаха 155 места, а консерваторите - 119. Квебекският блок разполагаше с 32 места, а Новата демократична партия - с 24 места.

Допитванията вещаят оспорвана битка между двете водещи партии. Те отреждат и на Либералната партия на Канада на премиера Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти и на Консервативната партия на Канада на Ерин О'Тул по 32 процента. На Новата демократична партия допитванията проучванията отреждат 20 процента.

Либералът Трюдо насрочи предсрочния вот с надеждата да засили парламентарната си подкрепа и в бъдеще да не е начело на правителство на малцинството, както беше в последните две години. Но много избиратели са разочаровани от управлението на коронавирусната криза и от неизпълнените обещания на Трюдо за промени. Към това се добавя и скандал заради това, че преди две години той настоявал министърката на правосъдието да се намеси в съдебна процедура срещу квебекска фирма, съдена за корупция. А гостуването на два пъти на Трюдо на частен остров на милиардера филантропа Ага Хан за сметка на последния също не се понрави на канадците. Масло в огъня на недоволството срещу властите наляха и разкритията за масови гробове в района на пансиони, в които в миналото са били въдворявани деца от коренното население и които там са били подлагани на нехуманно отношение.

Трюдо дойде за първи път на власт през 2015 г. и бе преизбран през 2019 г. Рейтингът му сега е 25 процента, което е далеч от рейтинга му в началото на първия му премиерски мандат.

На тези избори се гласува и предварително и един на петима избиратели вече е дал гласа си, което прави 5,8 милиона души. А около 1,2 милиона души поискаха да гласуват по пощата. Заради увеличения брой на гласуващи по пощата и на гласувалите предварително броенето на бюлетините може и да се усложни и победителят на изборите да не бъде обявен още тази вечер, а по-скоро утре и дори в сряда, смятат анализатори.

Весела Найденова
343 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини