Мексико и САЩ се ангажираха да разширят сътрудничеството си за справяне с имиграцията

  • 11 август 2021 07:29

  • 319
  • 0
Мексико и САЩ се ангажираха да разширят сътрудничеството си за справяне с имиграцията
© Getty Images, архив

Висши мексикански и американски представители обсъдиха на среща в град Мексико засилване на сътрудничеството за справяне с имиграцията, съобщи мексиканското външно министерство в изявления, цитирано от Ройтерс.

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард се срещна с министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и със старшия директор на Съвета за национална сигурност за Западното полукълбо Хуан Гонсалес, отбелязва БТА.

Мексико иска от САЩ още 3,5 милиона дози ваксини срещу COVID

Делегациите се споразумяха да разширят сътрудничеството, за да се осигури организирано, безопасно и постоянно управление на миграционните потоци, като се спазват човешките права на мигрантите и кандидатите за убежище, посочи министерството.

В Туитър Ебрард написа, че отношенията на Мексико със САЩ се развиват много добре и че срещата е била ползотворна.
На пресконференция по-рано през деня Ебрард каза, че разговорите ще обхванат усилията да се отвори отново границата между САЩ и Мексико, както и предложените от САЩ мерки за възпиране на имиграцията от Централна Америка.

Срещата се състоя след разговор в понеделник между мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и американската вицепрезидентка Камала Харис. Двамата обсъдиха миграцията, борбата срещу КОВИД-19 и необходимостта от засилване на централноамериканските икономики.

В телефонния разговор САЩ са се съгласили да изпратят на Мексико 3,5 милиона дози от ваксината срещу ковид на "Модерна" и до 5 милиона дози от тази на "АстраЗенека", каза Ебрард, уточнявайки, че ваксините ще пристигнат през август.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини