Белият дом: 50% от американците са ваксинирани срещу COVID-19

  • 07 август 2021 09:54

  • 842
  • 1
Белият дом: 50% от американците са ваксинирани срещу COVID-19
© getty images

Половината от населението на САЩ вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19, броят на ваксинациите нарастват в отговор на разпространяващия се щам Делта, съобщи Белият дом в петък, предава „Франс24“. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31526

„50% от американците вече са напълно ваксинирани. Продължавайте!", написа в туит Сайръс Шахпър, която отговоря в Белия дом за COVID данните. 

Това означава, че над 165 млн души са получили или двудозовата ваксина „Модерна“ и „Пфайзер“, или еднократната „Янсен“. 

Прагът на половината от всички напълно ваксинирани възрастни американци бе достигнат в края на май. Шахпър заяви, че седемдневният брой на нововаксинираните е нараснал средно с 11 % спрямо миналата седмица и с 44% през последните две седмици. 

Си Ен Ен уволни 3-ма служители, отишли неваксинирани на работа

Четири поредни седмици средният брой на хората, които се ваксинират всеки ден, се е увеличил, каза в четвъртък и COVID координаторът в Белия дом Джеф Зиентс. 

САЩ са най-тежко засегнатата нация от пандемията с 615 000 смъртни случая. Байдън настоява американците да се ваксинират, откакто встъпи в длъжност през януари. 

Програма за ваксинация пораждаше надежди за връщане към някакво подобие на нормален живот това лято, но планът не се реализира поради новопоявилата  се мутация „Делта“.

 След пика си през април броят на новите ваксинации рязко спадна. Рязко се увеличиха ежедневните случаи на новозаразени, починали или хоспитализации, а градове като Ню Йорк и Лос Анджелис наложиха нови ограничения, като например документи за ваксиниране за влизане в закрити заведения като ресторанти и фитнес зали. 

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
842 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.07 | 13:37

1
Останалите 50% си чистят пушките.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини