Антъни Блинкън се срещна в Индия с приближен на Далай Лама

  • 28 юли 2021 14:46

  • 409
  • 0
Антъни Блинкън се срещна в Индия с приближен на Далай Лама
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес в Делхи с тибетския будистки монах Геше Дорджи Дамдул, който е представител на тибетското правителство в изгнание и приближен на Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския, предаде ДПА.

Според съобщението на т.нар. Централна тибетска администрация разговорът се е състоял по време на среща на Блинкън с представители на гражданското общество в Индия.

Вероятно това ще предизвика възраженията на Китай, който смята Тибет за своя територия, която превзема след Втората световна война. Тибетският духовен водач Дала Лама и хиляди негови привърженици емигрират в Индия през 1959 г., след като китайската армия потушава въстание през март същата година. Седалището на тибетското правителство в изгнание и Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския е в индийския планински град Дарамсала.

Блинкън пристигна вчера на двудневно посещение в Индия, за да обсъди с членове на правителството редица въпроси, вкл. доставката на ваксини за Афганистан. Според местен вестник на срещата с лидерите на граждански организации не е била повдигана темата за Тибет, а разговорите са били за отношенията между религиозните общности, свободата на медиите, фермерските протести и правата на малцинствата.

Държавният секретар на САЩ ще посети Индия

Ройтерс съобщи, че на срещата си с представителите на гражданското общество първият дипломат на САЩ е декларирал, че отношенията между САЩ и Индия са сред "най-важните в света" и че двата народа "вярват в човешкото достойнство и равните възможности, във върховенството на закона и основните свободи, включително свободата на религиите и вярванията". Същевременно Блинкън отбеляза, че "нашите две демокрации се развиват напред и ние говорим за това като приятели".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини