Швеция обвини иранец за предполагаема масова екзекуция през 1988 г.

  • 27 юли 2021 17:06

  • 390
  • 0
Швеция обвини иранец за предполагаема масова екзекуция през 1988 г.
© Getty Images/Guliver

Ирански гражданин беше обвинен в Швеция за военни престъпления и убийство във връзка с масова екзекуция на политически затворници в родината му, извършена преди 33 години, предаде ДПА, като цитира изявление на прокуратурата.

При обявяване на обвинението шведски прокурори казаха, че екзекуциите са били извършени към края на войната между Иран и Ирак. През последните етапи на конфликта Иран беше нападнат на няколко пъти от въоръженото крило на организацията "Муджахидините на народа".

"Скоро след това иранският върховен лидер аятолах Хомейни издаде заповед за екзекутирането на всички затворници в ирански затвори, които симпатизират на муджахидините и са лоялни към тях в убежденията си", се казва в изявлението на прокуратурата. "След тази заповед голям брой такива затворници бяха екзекутирани между 30 юли и 16 август 1988 г. в затвора Гохардащ в Карадж". Според обвинението подсъдимият е бил помощник на заместник-прокурора на затвора. Смята се, че той е участвал в масовите екзекуции и е подлагал "затворници на тежки страдания, което се смята за изтезание и нечовешко отношение".

Изправена пред война между бандите, Швеция ще въведе по-строги наказания за млади престъпници

Според шведското радио 60-годишният подсъдим отрича обвиненията. Очаква се процесът срещу него да започне на 10 август в Стокхолмския окръжен съд. Той беше арестуван в края на 2019 г. след като кацна на стокхолмското летище Арланда и оттогава е в ареста.

Според прокурорката Кристина Линдхоф Карлсон тези престъпления подлежат на преследване в Швеция, въпреки че са извършени преди повече от тридесет години и извън границите на страната. 

Константин Тодоров
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини