Техеран привиква европейски посланици заради реакциите срещу екзекуцията на ирански журналист

  • 13 декември 2020 14:07

  • 1588
  • 3
Техеран привиква европейски посланици заради  реакциите срещу екзекуцията  на ирански журналист
© Getty (архив)

Иран привика германския посланик в Техеран, след като ЕС осъди екзекуцията на ирански журналист, чиято работа е допринесла за националните икономически протести през 2017 година, съобщиха днес ирански държавни медии, цитирани от АП.

ИРНА уточни, че представител на иранското външно министерство е привикал германския посланик заради европейските изявление във връзка с 47-годишния иранския репортер Рухола Зам, обесен вчера.

Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017 г.

Зам бе хвърлен в затвор в Иран, след като иранските власти го заловиха, докато пътувал в съседен Ирак миналата година.

Германското външно министерство вчера изрази шока си от обстоятелствата на осъждането на Зам, "отвличането му от чужбина" и принудителното връщане в Иран.

Иран също така ще привика днес френския посланик в Техеран заради европейските реакции срещу екзекуцията.

"Това е варварски и неприемлив акт", посочи френското външно министерство в изявление, определяйки обесването като "тежък удар" върху свободата на словото в Иран.

Зам е живял в изгнание във Франция преди да бъде отвлечен и осъден в Иран.

1588 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.12.13 | 22:24

3
Фанатици
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.13 | 18:58

2
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
Диана

2020.12.13 | 16:42

1
Тези хора живеят в 17 век.

Добави коментар

Водещи новини