Американски фармацевтични гиганти се съгласиха да платят 26 млрд. долара като обезщетения

  • 22 юли 2021 11:08

  • 1264
  • 2
Американски фармацевтични гиганти се съгласиха да платят 26 млрд. долара като обезщетения
© Pixabay

Американски фармацевтични гиганти ще платят 26 милиарда долара, след като беше постигнато споразумение по федерални дела по кризата с опиоиди в страната, съобщи БНР.

Споразумението е по около 4000 дела срещу четири компании, заведени във федерални и щатски съдилища.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че споразумението е било постигнато след продължили с години преговори.

"Това няма да върне изгубен живот, но ще предотврати случването на такава трагедия отново", каза Джеймс.

Кризата с опиоидите, която е свързана пристрастяването към тях, е отнела живота на над 500 000 души в Съединените Щати през изминалите 20 години. Опиоидите са болкоуспокояващи вещества, които се съдържат в предписани лекарства и в наркотици, продавани по улиците.

Не е ясно дали след постигнатото споразумение ще се стигне и до повдигане на криминални обвинения.

Johnson & Johnson ще закъснее с доставките на ваксини за ЕС

Два от щатите завели дела, Вашингтон и Западна Вирджиния разкритикуваха договореното и заявиха, че ще продължат съдебните процеси.

Споразумението е било постигнато с трима дистрибутори – "МакКесън", "Кардинал Хелт" и "Америсоурс Бъргън" и производителят "Джонсън енд Джонсън". Дистрибуторите са обвинени, че са неглижирали системата за пратки и са позволявали стоката да попадне в нелегални канали, докато "Джонсън енд Джонсън" са обвинени в омаловажаване на риска от пристрастяване при маркетинга на опиоиди. Компаниите отричат тези обвинения.

"Джонсън енд Джонсън" са се съгласили да платят 5 милиарда долара в рамките на девет години и да спрат с продажбата на опиоиди в страната, докато тримата дистрибутори са се съгласили да платят 21 милиарда долара за период от 18 години и поемат ангажимент да изградят система, която да позволява следене на пратките.

Константин Тодоров
1264 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мдаа

2021.07.22 | 12:56

1
Абе затова ли ни карат днес да подписваме "Информирано съгласие"?????

2021.07.23 | 08:12

2
Не.

Добави коментар

Водещи новини