Johnson & Johnson ще закъснее с доставките на ваксини за ЕС

  • 09 март 2021 19:59

  • 1211
  • 1
Johnson & Johnson ще закъснее с доставките на ваксини за ЕС
© gettyimages

От американската фармацевтична компания Johnson & Johnson (J&J) са предупредили Европейската комисия, че са изправени пред проблем с доставките, които могат да усложнят плановете за снабдяване на Европейскяи съюз с 55 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 през второто тримесечие на годината, съобщават източници от Брюксел пред Ройтерс, цитирани от Фокус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Всяко забавяне ще бъде допълнителен удар по плановете за ваксинация на ЕС, които са възпрепятствани от неравномерни доставки от други производители на ваксини и бавно разпространение на дозите в много държави-членки.

Борисов спря отпуската на проф. Ангелов заради COVID ситуацията. Затягат мерките, ако се наложи

J&J са заявили пред лидерите на ЕС миналата седмица, че проблемите с доставката на съставки за ваксината и оборудване означават, че са „под стрес“ да се постигне целта за доставяне на 55 милиона дози до края на юни, разкрива неназованият официален представител на ЕС - който участва пряко в поверителни разговори с американската компания. Длъжностното лице добави, че компанията е казала, че не е невъзможно да се постигне целта, но това ще бъде много трудно.

Очаква се ваксината на J&J, която изисква само една доза за защита, да бъде одобрена на 11 март за използване в ЕС от регулатора на блока. Представители на ЕС заявиха, че доставките могат да започнат през април.

Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за блока тази година. J&J започна да пуска своята ваксина в Съединените щати този месец, като целта е да достави 100 милиона дози до края на май, но е намалила почти наполовина прогнозите си за доставка през март на 20 милиона дози, докато увеличава новите производствени мощности. Говорител на Европейската комисия отказа да коментира графиците за доставка на J&J.

Комисията координира преговорите на ЕС с производителите на ваксини и е подложена на ожесточени критики заради ролята си в стратегия за ваксинация, която досега изостава от тази във Великобритания и САЩ. Вътрешен документ от германското здравно министерство от 22 февруари и график, публикуван от италианското министерство на здравеопазването на 3 март, потвърждават, че съгласно договора с ЕС J&J се е ангажирал да достави около 55 милиона дози през второто тримесечие. Това включва около 10 милиона за Германия и 7,3 милиона за Италия. Очаква се доставките да се удвоят през третото тримесечие, показват двата графика. Но J&J все още не е предоставила данни за планираните доставки.

„Всъщност не знаем колко да очакваме“, каза представителят на ЕС.

Фон дер Лайен обеща по 100 млн. дози ваксина от април

Холандският министър на здравеопазването Уго де Йонге заяви пред репортери, че очаква компанията, която произвежда своите ваксини COVID-19 за ЕС в Нидерландия, да изпълни целта си за второто тримесечие от около три милиона дози за страната, макар и с ограничени доставки през април и нарастване по-късно през тримесечието. Ирландия също така очаква J&J да започне доставките малко по-късно през април от първоначално планираното, като най-големите доставки са в края на второто тримесечие, заяви ръководителят на здравния оператор в страната във вторник, потвърждавайки по-ранните прогнози за доставките през юни.

По-рано през годината страните от ЕС повдигнаха въпроси относно производствената мрежа на J&J и договора с ЕС, който ще изисква от нея да изпрати ваксини, произведени в холандската им фабрика, в САЩ за бутилиране, преди да бъдат изпратени обратно в ЕС. Втори служител на ЕС, който също участва в преговори с производителите на ваксини, заяви, че блокът се опитва да увеличи индустриалния капацитет, за да бутилира повече дози в ЕС, като част от плановете за изглаждане на доставките на J&J. Действителните доставки често се различават от договорните задължения, тъй като производителите на ваксини се борят да доставят милиони дози с невероятни темпове на фона на пандемията.

AstraZeneca намали планираните доставки на ваксини за ЕС през първото тримесечие на 40 милиона дози от 90 милиона и каза, че доставките за блока през второто тримесечие ще бъдат намалени наполовина. По-късно тя заяви, че се стреми да осигури повече дози от съоръженията си извън Европа. Pfizer / BioNTech и Moderna също имат закъснения при доставките си до ЕС, но запазиха целите си за първото тримесечие.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kaylaa18

2021.04.10 | 03:56

1
­­В­­­и­­­ж­т­­е­­ ­­­м­о­­я­­­т­­­а­­­ ­т­и­й­н­ ­­п­­у­­т­­к­а­ ­-­ ­­W­W­­W­.­­B­G­­­1­­­7­­­.­­­C­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини