След година на забрани заради пандемията американците ще отпразнуват подобаващо Деня на независимостта

  • 04 юли 2021 16:57

  • 400
  • 2
След година на забрани заради пандемията американците ще отпразнуват подобаващо Деня на независимостта
© Getty Images/Guliver

Американците отбелязват днес 245-ия рожден ден на страната си. Тази година се очаква празникът да бъде по-весел, с фойерверки и други забавления, след като миналата година заради пандемията от новия коронавирус почти всички тържества бяха отменени, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Както винаги, гвоздеят на програмата на честванията на Деня на независимостта ще бъдат зрелищните фойерверки, които ще озарят небето. Що се отнася до пиротехническото шоу за националния празник на САЩ, едни от най-големите илюминации ще бъдат над парка Нешънъл Мол в столицата Вашингтон и над 1,5-километров участък по протежение на пролива Ийст Ривър в Ню Йорк, отделящ Манхатън от Куинс и Бруклин.

Някои класически за тази дата събития като легендарното Състезание по надяждане с хотдози на "Нейтън" (Nathan's Hot Dog Eating Contest) на Кони Айлънд в Бруклин ще се състоят при ограничена посещаемост, за да може да бъде спазвана физическа дистанция с оглед на пандемията, която отне живота на над 600 хиляди американци. Разпространяващият се по-агресивен вариант Делта на коронавируса породи опасения от възможно ново рязко повишаване на случаите на заразяване сред неваксинираните.

Въпреки това националният празник е повод за американците да покажат своя патриотизъм и да отпразнуват новопридобитата си лична свобода, като отново се съберат с приятели и се насладят на най-обикновени летни удоволствия, отбелязва Ройтерс.

Тази година обаче Денят на независимостта няма да премине съвсем безгрижно. Миналата седмица американското министерство на вътрешната сигурност предупреди щатските и местните полицейски власти за повишена заплаха от насилие от страна на местни екстремистки групировки, предвид смекчаването на противоепидемичните мерки и самия празник.

Тазгодишният празничен уикенд за 4 юли се очаква да бие рекорди по пътувания с автомобил - зад волана според прогнозите ще седнат приблизително 43,6 милиона американци - с 5 процента повече в сравнение с рекорда от 2019 г., заяви Американската автомобилна асоциация.

Във Вашингтон президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е планирал на моравата на Белия дом с 1000 поканени - хора на първа линия в борбата с пандемията, както и семейства на военнослужещи.

Байдън ще бъде домакин на събитието само три дни след като посети Сърфсайд, щата Флорида, за да утеши онези, имали близки в многоетажната жилищна сграда, която рухна на 24 юни. Няколко общини във Флорида отмениха тържествата за националния празник от уважение към засегнатите от трагедията.

Радев поздрави Байдън по случай 4 юли

Във Вашингтон днес ще се завърне и традиционният парад на музикалните оркестри, който ще се състои на "Баракс Роу" на Капитолия.

Когато се стъмни, на Нешънъл Мол се очаква да се събере огромно множество, за да наблюдава 17-минутна заря за празника.

В Ню Йорк, в района на Ийст Ривър 50 пиротехници от дни зареждат над 65 хиляди фойерверка на пет баржи, за да удивят публиката, гледаща грандиозното шоу на място или по телевизията.

За някои американци обаче Денят на независимостта няма да бъде толкова празничен, отбелязва Ройтерс. Освен с умората от пандемията и тъгата около трагедията с рухналата сграда във Флорида западните райони са изправени пред повишена опасност от горски пожари и екстремно засушаване. Освен това проблеми с веригите на доставки заради пандемията увеличиха цените на всичко - от потребителските стоки до фойерверките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
400 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Тошо

2021.07.04 | 20:49

2
Черните ще танцуват яко..
XXX

2021.07.04 | 18:06

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Водещи новини