Държавният секретар на САЩ беше посрещнат в Париж като приятел на Франция

  • 25 юни 2021 14:43

  • 164
  • 0
 Държавният секретар на САЩ беше посрещнат в Париж като приятел на Франция
© Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е франкофон и франкофил, беше приет днес в Париж като приятел на Франция с думите "добре дошъл у дома", произнесени от неговия колега Жан-Ив Льо Дриан в началото на срещата им, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Скъпи Тони, наистина се радвам много да те посрещна в Париж", каза ръководителят на френската дипломация, който познава колегата си от 2012 г., когато беше министър на отбраната при президента Франсоа Оланд, а Блинкън беше член на екипа от съветници по външна политика и сигурност на Барак Обама.

"Нормално беше да дойдеш в Париж, защото тук си донякъде у дома си. Ще се изкуша да кажа "добре дошъл у дома", добави Льо Дриан.

"Скъпи Жан-Ив, радвам се да те видя отново тук и да съм отново в Париж", отговори на френски държавният секретар, прекарал част от младежките си години във френската столица.

Преминавайки на английски, Антъни Блинкън изтъкна, както и френският му колега, важното значение на френско-американското сътрудничество, изправено пред предизвикателствата и кризите, които разтърсват света.

"По-силни и ефективни сме, когато работим заедно, а президентът Байдън е изключително благодарен за нашето продължаващо партньорство", подчерта държавният секретар.

Двете държави си сътрудничат по-специално в борбата срещу тероризма в Близкия изток и в Сахел.

От влизането на Джо Байдън в Белия дом САЩ отново се ангажират много повече с големите международни въпроси, от споразумението за климата до иранската ядрена програма.

Френският външен министър каза, че очаква Иран да вземе заключителни решения, нужди за съживяване на ядрената сделка, предаде Ройтерс.

Чакаме иранските власти да вземат заключителните, безспорно трудни решения, позволяващи съживяването на ядрената сделка, каза Льо Дриан на съвместната си пресконференция с Блинкън.

Льо Дриан приветства съживяването на трансатлантическото партньорство и преобладаващите общи виждания за кризите, през които преминава светът.

След Байдън Блинкън се връща в Европа, за да сплоти единството на Запада

Блинкън, който днес навършва 59 години, пристига като дете във Франция, където през 70-те години прекарва едно десетилетие заедно с майка си, която се омъжва повторно за адвоката Самюел Писар - един от най-младите хора, оцелели от Холокоста.

Блинкън посещава престижно частно учебно заведение в Париж, в което се преподава на два езика и получава френска бакалавърска степен. Френската нишка обаче не се отразява особено на американската дипломация, отбелязва АФП.

В сряда Блинкън заяви в Берлин, че САЩ нямат по-добър приятел в света от Германия.

"Завръщането на Америка", за което Байдън се застъпва след изолационизма на предшественика си Доналд Тръмп, не отговаря непременно на френската визия за стратегическа автономия на Европа, посочва АФП.

Последвайте канала на

Novini.bg
164 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини