След Байдън Блинкън се връща в Европа, за да сплоти единството на Запада

  • 23 юни 2021 11:31

  • 250
  • 1
След Байдън Блинкън се връща в Европа, за да сплоти единството на Запада
© Getty Images

След обиколката на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в Европа там се завръща държавният му секретар Антъни Блинкън, по-специално за първата си визита във Франция, за да продължи изграждането на единен фронт на Запада, който президентът на САЩ би желал да се сформира срещу Китай, предаде БТА.

Шефът на американската дипломация излетя във вторник следобед за Берлин - преди посещения в Париж и Рим, с натоварена програма: той ще преговаря с германската канцлерка Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, ключови играчи от Европейския съюз, ще се отбие във Ватикана и ще участва в международни форуми за мира в Либия и за военната коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Турнето му ще приключи на 29 юни в италианския град Матера със среща с външните министри на основните световни сили, членуващи в Г-20 - в присъствието на китайския си колега. Евентуален разговор на четири очи, засега необявен, може да се добави към първите му, твърде напрегнати контакти с висшия дипломат на една страна, провъзгласена от администрацията на Байдън за предизвикателство номер едно за външната политика на Вашингтон.

По време на пътуването си из Европа американският президент предложи на съюзниците на САЩ да лансират мащабен световен инфраструктурен план, чрез който да съперничат с "Новия път на коприната" на Пекин. И успя да издейства от НАТО засилване на отговора на пакта срещу нарастващата мощ на Китай.

"Това пътуване развива приоритета на президента Байдън: да съживим отношенията с нашите съюзници", каза пред журналисти Фил Рийкър, който отговаря за Европа в Държавния департамент. "Силата на тези отношения ще залегне в основите на множество дипломатически приоритети", сред които е "отговорът срещу Китай и авторитаризма в цял свят изобщо", добави той.
Блинкън: САЩ работят с Германия за смекчаване на последиците от "Северен поток 2"

"Сближаване на позициите"

Повечето европейски лидери посрещнаха ентусиазирано отношението на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в към традиционните съюзници на американците, на които той придава голямо значение за разлика от грубия подход на предшественика му републиканец Доналд Тръмп. Президентът демократ си е подбрал екип, видимо благоразположен към трансатлантическите връзки - такъв е на първо място Антъни Блинкън, дипломат франкофон и франкофил, живял през част от младежките си години в Париж.

Той вече обърна страницата на редица разногласия с европейците, като отмени решението на Тръмп за изтегляне на американски войски от Германия и постигна примирие в стария конфликт между авиоконструкторите "Еърбъс" и "Боинг". Освен това Байдън се отказа да санкционира основните участници в строежа на оспорвания газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия, с което си навлече критики в собствения си демократически лагер, разтревожен, че той прави подобни отстъпки на Москва.

Американското правителство обяснява, че е предпочело да не се кара с Берлин по повод един почти приключил проект, който не може да бъде спрян. Напротив, заявява то - германците са разположени занапред да сътрудничат с Вашингтон в прокарването на червени линии за Русия. Фил Рийкър увери, че става дума "да се извлече нещо положително от една трудна ситуация". Според Иън Лесър, вицепрезидент на аналитичния център "Германски фонд Маршал" на САЩ, случаят със "Северен поток-2" илюстрира многобройните рискове, които ще трябва да поеме Байдън, правейки избор с цел да постигне "труден баланс" с европейците.

Външните министри на Саудитска Арабия и САЩ обсъдиха регионалните предизвикателства

Демократът реши да успокои нещата, за да не губи време и сили в спорове между демократични съюзнически страни, а да ги насочи към противопоставянето срещу съперниците им начело с Китай. Още повече че "европейците възприеха по-твърд подход към Китай", посочва Иън Лесър. Съответно бъдещият германски канцлер може би ще има по-твърда стратегия спрямо Китай от Ангела Меркел, която винаги е давала приоритет на търговията с азиатския гигант, но която се готви да напусне властта.

Природозащитничката Аналена Бербок - една от фаворитите, сочени за неин приемник, не крие резервите си към китайските дружества като "Хуавей" - черната овца за американците - и обеща двойно по-твърдо отношение към действията на Пекин спрямо мюсюлманите уйгури, окачествени като "геноцид" от Вашингтон. "Администрацията на Байдън се стреми да насърчи това сближаване на позициите в дългосрочен план", отбелязва Иън Лесър. 

Novini.bg
250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ще дърпа

2021.06.23 | 12:03

1
ще дърпа ушите на васалите

Добави коментар

Водещи новини