Въпреки отшумяването на COVID пандемията САЩ остават барикадирани

  • 24 юни 2021 13:51

  • 498
  • 0
Въпреки отшумяването на COVID пандемията САЩ остават барикадирани
© Getty images

COVID-19 драстично отшумява в много държави. Европа отново отваря границите си за американците. Съединените щати обаче остават барикадирани и отказват да посочат и най-общ график за евентуална отмяна на забраните за влизане, които често са в сила от 15 месеца, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Нямаме търпение да бъдат възобновени трансатлантическите пътувания, веднага щом науката разреши това", но "не съм в състояние да уточня срокове, тъй като това ще зависи до голяма степен от епидемичната ситуация" и "вариантите", каза в понеделник, в интервю за АФП, говорителят на американската дипломация Нед Прайс. Така че говоренето на Вашингтон не се е променило след европейската обиколка на президента Джо Байдън.

А неговото правителство потвърди, че не бърза да разрешава възобновяване на пътуванията от и до страната, като удължава, поне до 21 юли, затварянето на сухопътните граници с Канада и Мексико, както прави всеки месец от началото на пандемията. Освен ограниченията със съседните държави пътуващите от Шенгенското пространство, Обединеното кралство и Ирландия не могат да влизат в САЩ от март 2020 г. "Забрана за пътуване" ("travel ban"), влязла в сила от различни дати, има и за Република Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Иран.

След Байдън Блинкън се връща в Европа, за да сплоти единството на Запада

"Реципрочност"

Въпреки това, благодарение на невероятното намаляване на случаите на ковид и напредъка на ваксинирането, държавите от Европейския съюз решиха да отворят собствените си граници за американците, при условие, че са ваксинирани или представят отрицателен тест. "Надявам се да намерим подобно решение в дух на реципрочност за пътници от Германия и ЕС към САЩ", написа в Туитър германската посланичка във Вашингтон Емили Хабер. Всъщност европейците искат да има реципрочност, но не я изискват.

Европейски дипломатически източник призна, че 27-те са се отказали да поставят това като условие за собственото си отваряне под натиска на държави, чиято икономика зависи най-много от американските туристи, като Гърция, Италия, Испания, дори и Франция. И тъй като силите са неровностойни, Вашингтон продължава да е уклончив, още повече, че местният туризъм изглежда за момента компенсира отсъствието на европейци.

Чуват се и плахи американски гласове в подкрепа на подновяването на пътуванията: някои сектори, между които авиокомпаниите, започват да изразяват позиции, а бизнес всекидневникът "Уолстрийт джърнъл", отбеляза в редакционна статия, озаглавена "Върнете туристите", че "няма никаква причина за липсата на реципрочност.

Д-р Фаучи: Вариантът Делта на COVID-19 е най-голямата заплаха в САЩ

"В капан"
Само преди две седмици администрацията на Байдън обяви създаването на работни групи с ЕС, Лондон, Отава и Мексико, за да се "очертае пътят напред" за отваряне на границите "при пълна безопасност". И в този случай не беше обявен никакъв график за тяхната работа.

Джо Байдън, избран с обещание за ожесточена битка срещу COVID-19 след критикуваното управление на Доналд Тръмп, "поставя здравния проблем преди всички останали, без да взема предвид социалните и хуманитарни последици", смята Селиа Белен от Института "Брукингс" във Вашингтон.

Според тази френска специалистка по политически науки, която определя като несправедлива създалата се ситуация, президентът демократ за момента "не иска да поема никакъв риск", особено имайки предвид "притесненията, свързани с варианта Делта".

Поставената от Байдън цел за ваксиниране на 70% от пълнолетните в САЩ няма да бъде реализирана

Проблемът, казва тя за АФП, е, че докато европейците ясно определиха епидемичните показатели, при които биха приемали американци, ние "не знаем какви са здравните критерии, въз основа на които ще има евентуално отваряне от американска страна". Тази "липса на прозрачност оставя държи целия свят в несигурност", съжалява тя.

Защото освен туристите затварянето засяга десетки хиляди емигранти, които работят, плащат данъци и обучават децата си в САЩ, без да имат статут на дългосрочно пребиваващи. Тези хора, ако идват от държава, на която е наложена "забрана за пътуване", не могат да си отидат у дома, защото после няма да могат да се върнат в Америка. Те са "в капан", обобщава Селия Белен. При липса на яснота европейските дипломати се ограничават до прогнози.

Ще обяви ли Джо Байдън отварянето на 4 юли, на националния празник, който иска да отбележи като празник на връщането към нормалното? Или ще предпочете да изчака да мине лятото? Едно е сигурно, дори след разрешаването на двупосочните пътувания, много емигранти, често пъти с изтекли в последните месеци работни визи, ще останат блокирани за дълго време, тъй като американските консулства изглежда са дезорганизирани заради пандемията и са забавили значително обработката на заявленията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини