Американските католически епископи погнаха Байдън

  • 19 юни 2021 07:42

  • 2686
  • 5
Американските католически епископи погнаха Байдън
© gettyimages (архив)

Американските католически епископи одобриха с голямо мнозинство изготвянето на проект на декларация, чрез която те се надяват да бъдат порицани политиците католици, включително президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, за това, че се причастяват въпреки подкрепата си за правото на аборт, предаде БТА, цитирайки АП.

Решението, което срещна ожесточена съпротива сред малцинство от епископите, беше взето въпреки призиви от страна на Ватикана за по-предпазлив и колегиален подход към поляризиращия въпрос. То освен това поражда и въпроси доколко тясно ще могат да си сътрудничат епископите с правителството на Байдън по въпроси като имиграцията и расовата несправедливост, отбелязва АП. Резултатът от гласуването - 168 "за" срещу 55 "против" - беше обявен към края на тридневно заседание на Конференцията на католическите епископи в САЩ, което се състоя във виртуален формат. Епископите подадоха гласовете си при тайно гласуване в четвъртък, което се състоя след няколко часа на разгорещени обсъждания.

Привържениците на мярката заявиха, че е нужно Байдън да бъде сериозно порицан заради последните си действия за защита и разширяване на достъпа до аборт. Опоненти предупредиха обаче, че подобни действия ще създадат на епископите образ на партизанстваща сила, във времена на сериозно политическо разделение в САЩ. В резултат на гласуването комисията по вероучението на американската Конференция на католическите епископи ще изготви декларация за смисъла на причастието в живота на църквата, която ще бъде поставена за разискване на бъдещо заседание, вероятно присъствено през ноември. За да бъде официално приет, документът ще се нуждае от подкрепата на две трети от епископите.

Губернаторът на Тексас подписа закон, с който забранява абортите след шестата седмица от бременността

Намерението е една от частите на документа да включва конкретно порицание към всички политици католици и други обществени фигури, които не се подчиняват на учението на църквата за аборта и други доктринални въпроси. Байдън, който редовно ходи на меса, казва, че той лично е против абортите, но по думите му не смята, че трябва да налага тази позиция на американците, които мислят по друг начин. Откакто е президент, той предприе няколко действия в сферата на изпълнителната власт, които бяха приветствани от защитници на правото на аборт.

В отговор на журналистически въпрос след решението Байдън заяви в Белия дом, че едва ли католическите епископи в САЩ ще могат да му забранят да се причастява. "Това е личен въпрос. И не мисля, че ще се случи", отбеляза той в коментар на предложението на епископата.

Novini.bg
2686 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Е как така?!

2021.06.19 | 10:00

5
,,...ГО ПОГНАХА"...?! Та той човека едва върви,камо ли да бяга...?!?!
Протестиращ

2021.06.19 | 09:56

4
Бил против абортите, но нямало да пречи на инакомислещите?!? Все едно да е против убийствата, но да не пречи на инакомислещите убийци.
В Новини.бг

2021.06.19 | 09:40

3
измислят новините, наричат протестиращите "лумпени", президентът "тъпа фуражка, спец. службите "простаци".

2021.06.19 | 09:35

2
Супер да те видим сега дятка

2021.06.19 | 08:35

1
обикновен християноидни диваци, сър.

Добави коментар

Водещи новини