Калифорния празнува отварянето си и вдигането на повечето COVID ограничения

  • 16 юни 2021 06:27

  • 488
  • 2
Калифорния празнува отварянето си и вдигането на повечето COVID ограничения
© Getty images

Сан Франциско обяви завръщането на емблематичните си трамваи, "Дисниленд" отвори врати за посетители от други щати, а губернаторът Гавин Нюсъм отбеляза деня с холивудски привкус, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26504

"Калифорния обърна страницата. Нека празнуваме този забележителен момент", заяви Нюсъм от сцена, издигната пред холивудското студио "Юнивърсъл". Той бе домакин на игра в стил телевизионно шоу, при която 10 жители на щата получиха чрез лотария по 1,5 милиона долара, само защото са се ваксинирали.

Хора, облечени като филмови герои, танцуваха и празнуваха отварянето на щата, който бе първият в САЩ, наложил ограничения заради коронавируса през март 2020 година. Сега Калифорния е сред последните щати, които напълно отварят икономиката си.

В полунощ местно време бяха отменени повечето пандемични ограничения като изискването за физическа дистанция и за работа с намален капацитет на ресторантите, баровете, супермаркетите, спортните зали, музеите и развлекателните паркове. Маските вече не за задължителни за ваксинираните на повечето места, макар че компаниите и местните власти все още могат да изискват носенето им, както и други ограничения, информира БТА.

Калифорния отменя част от мерките срещу COVID-19

Губернаторът демократ отбеляза, че са поставени над 40 милиона дози ваксини, с което са обхванати над 70 процента от пълнолетните жители на щата. Това е довело до спад на новите случаи. Калифорния в момента има едни от най-ниските нива на заразяване в САЩ - под 1 процент, което е дало основание за отварянето. Прочутите трамваи на Сан Франциско ще заработят отново през август, след като бяха спрени от началото на пандемията.

"Дисниленд" посрещна първите си гости от други щати. Тематичният парк бе затворен през март 2020 година, а през пролетта на тази година заработи, но само за калифорнийци. Сега той се отказва и от редица други ограничения като проверките на температурата и изискването за предпазни маски за ваксинирани гости.

Нюсъм призова още хора да се ваксинират и стимулира кампанията със щедър финал: ковид лотария за 116 милиона долара. Джакпотът от 15 милиона бе поделен между 10 късметлии, 30 души получиха по 50 000 долара, бяха раздадени и много подаръчни карти по 50 долара.

Калифорния премина през редица сътресения - от пример за справяне с пандемията до епицентър на заразата. Бизнесите в щата едва бяха започнали да отварят през юли миналата година, когато случаите отново започнаха да се увеличават и ограниченията бяха върнати, а зимните месеци бяха особено тежки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26504

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
488 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
В Новини.бг

2021.06.16 | 07:45

2
измислят новините, наричат протестиращите - лумпени, а служ. правителство - хунтата на Радев.
В Новини.бг

2021.06.16 | 07:42

1
измислят новините, наричат протестиращите - лумпени, а служ. правителство - хунтата на Радев.

Добави коментар

Водещи новини