Почина лауреат на Нобелова награда за химия

  • 12 юни 2021 15:36

  • 1101
  • 0
Почина лауреат на Нобелова награда за химия
© Getty (архив)

Лауреатът на Нобелова награда за химия за 2010 г. Еичи Негиши е починал на 85 години, съобщи АФП, като цитира съобщение на университета Пърдю в САЩ, където химикът преподаваше.

Японецът Еичи Негиши бе удостоен с Нобелова награда заедно със сънародника си Акира Сузуки и американеца Ричард Хек за приноса им за откриване на ефикасни начини за свързване на въглеродни атоми, изграждащи сложни молекули, които подобряват всекидневния живот.

Откритията на тримата химици позволяват на учени по света да синтезират вещества, намиращи се в природата и които се използват в множество сфери - от лечение на онкологични заболявания до революционни продукти в електрониката.

Почина Спенсър Силвър - изобретателят на лепилото за лепящи листчета

Химикът Еич Негиши е починал в Индианаполис миналата неделя и семейството му подготвя репатрирането на тленните му останки в Япония, съобщиха от университета.

Ученият сравнявал работата си с игра с "лего, което може да бъде сглобено и превърнато в неща с различна форма, размер или цвят". "Смъртта му ни натъжи, но сме му благодарни за откритията, които промениха света", каза президентът на университета Мич Даниълс. 

Последвайте канала на

1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини