Почина Бърни Мадоф

14 април 2021 19:59

Почина Бърни Мадоф
© Getty Images
1816 0

Бърни Мадоф, финансистът, който се призна за виновен за организирането на най-голямата схема на Понци в историята, е починал във федерален затвор рано тази сутрин американско време. Това е заявил човек, запознат с въпроса, пред "Асошиейтед прес".

Мадоф е починал във Федералния медицински център в Бътнър, щата Северна Каролина, очевидно от естествени причини, уточнил източникът, който не е упълномощен да говори публично и е говорил при условие да остане анонимен.

Миналата година адвокатите на Мадоф подадоха съдебни документи, за да се опитат 82-годишният мъж да бъде освободен от затвора в COVID-19 пандемията, заявявайки, че е страдал от краен стадий на бъбречно заболяване и други хронични медицински състояния. Искането беше отказано, предава БТА.

Мадоф призна, че е измамил хиляди клиенти с милиарди долари инвестиции в продължение на десетилетия.

Назначен от съда синдик е възстановил повече от 13 млрд. долара от приблизително 17,5 млрд. долара, които инвеститорите са вложили в бизнеса на Мадоф. По времето на ареста на Мадоф фалшиви извлечения от сметки казваха на клиентите, че имат притежания на стойност 60 млрд. долара.

В продължение на десетилетия Мадоф се радваше на имидж на самонаправил се финансов гуру, чието докосване на Мидас не се поддаваше на колебанията на пазара. Бивш председател на фондовата борса Nasdaq, той привлече отдаден легион от инвестиционни клиенти - от пенсионери във Флорида до известни личности като прочутия филмов режисьор Стивън Спилбърг, актьора Кевин Бейкън и питчъра от Залата на славата Санди Куфакс.

Ала бизнесът му за инвестиционни консултации беше разкрит през 2008 г. като многомилиардна схема на Понци, която унищожи богатствата на хора и разруши благотворителни организации и фондации. Той стана толкова мразен, че трябваше да носи бронежилетка в съда.

Novini.bg
1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини