Сенатът на САЩ одобри законопроект за противопоставяне с Китай в техническата сфера

  • 09 юни 2021 15:23

  • 299
  • 2
Сенатът на САЩ одобри законопроект за противопоставяне с Китай в техническата сфера
© Getty Images

Сенатът на САЩ одобри законопроект на стойност 250 милиона долара за противопоставяне с Китай в техническата сфера, съобщава TACC.

Инициативата, гласуването за която трябваше да се проведе миналия месец, беше подкрепена от 68 сенатори, 32-ма гласуваха „против“. Авторите на законопроекта възнамеряват да отделят средства от бюджета за работата на НАСА, министерствата на търговията и енергетиката в областта на напредналите технологични изследвания. По-конкретно, в документа се казва, че 52 милиарда долара ще бъдат насочени към развитието на производството на полупроводници в страната, за да „се борят с зависимостта от китайски компании и технологии“.

Инициативата е изпратена до Камарата на представителите на Конгреса, където вече е внесен подобен законопроект, но с редица разлики. Сега конгресмените ще трябва да решат коя от двете инициативи да одобрят.
САЩ решават какво да правят с милионите дози ваксини срещу COVID-19, чиито срок за годност изтича

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън приветства във вторник решението на сенаторите да подкрепят предложението. Според него законопроектът „ще помогне за развитието на критични индустрии... Това ще ни позволи да открием, създадем и подобрим най-важните технологии на утрешния ден - от изкуствния интелект и компютърните чипове до литиевите батерии, използвани в интелигентни устройства и електрически превозни средства - точно тук, в САЩ“, се казва в писмено изявление на държавният глава, разпространено от Белия дом.

„Ние се състезаваме за победа през XXI век и първият куршум вече е изстрелян. Камарата на представителите ще го одобри. Докато други страни продължават да инвестират в своите изследвания и разработки, ние не можем да рискуваме да останем назад“, заяви Байдън и допълни, че ще подпише законопроекта, ако Камарата на представителите го одобри.

Директорът на НАСА Бил Нелсън и министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо също изразиха подкрепата си за инициативата в разпространени писмени изявления, предаде "Фокус".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
299 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tinaaohoa

2021.06.10 | 05:11

2
М­л­а­­д­­­а­ ­­м­о­к­­р­а­ ­­у­­­ч­е­н­и­­ч­­к­а­­­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­B­­ ­G­­ ­­1­­ ­­­7­­­ ­.­ ­C­ ­L­­ ­­­U­­ ­­B
Heididxhha

2021.06.09 | 19:02

1
М­л­­а­­­д­­­а­ ­­­м­о­­к­р­­а­­ ­­­у­ч­е­н­и­ч­к­а­­ ­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­­.­ ­B­­ ­­­G­­ ­­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини