Китай призова САЩ и Русия да съкратят ядрените си арсенали

  • 11 юни 2021 15:34

  • 372
  • 5
Китай призова САЩ и Русия да съкратят ядрените си арсенали
© Getty Images/Guliver

Дни преди срещата на високо равнище между президентите Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в Женева китайският външен министър Ван И призова САЩ и Русия да съкратят още ядрените си арсенали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ван направи изявлението си от Пекин, говорейки пред Конференцията по разоръжаване на ООН. Китайският първи дипломат заяви, че новите съкращения ще помогнат за постигане на многостранно ядрено разоръжаване и отправи едва прикрит упрек срещу САЩ.

"Китай се противопоставя на разработването и разполагането на регионални и глобални системи за противоракетна отбрана от една определена страна, което подкопава стратегическата стабилност. Освен това Китай се противопоставя на разполагането на базирани на сушата балистични ракети със среден обсег в съседство с други страни, извършвано от същата тази държава", добави Ван И.

Администрацията на Байдън е заявявала, че САЩ планират да се съревновават с нарастващото влияние и военна мощ на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. Пекин също е ядрена сила, но арсеналът му е далеч по-малък.

Китай прие закон за противодействие на чуждестранни санкции

Представителят на САЩ по разоръжаването Робърт Ууд застана пред форума в Женева, за да призове Китай да се включи в двустранни преговори за намаляване на риска и повишаване на стратегическата стабилност, като подчерта, че властите в Пекин досега са отблъсквали американските опити за започване на диалог.

Ван заяви също, че "едностранните актове на тормоз от страна на САЩ" са в основата на иранския ядрен проблем. "За да има връщане към сделката, е естествено първо да бъдат отменени наложените на Иран санкции", добави той, като призова да се удвоят усилията за връщане към спазването на иранското ядрено споразумение. 

Novini.bg
372 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Rachelpyqma

2021.06.12 | 16:53

5
М­­­л­­­а­­­д­­­а­­ ­м­­о­­к­­р­­­а­­­ ­­у­ч­­­е­н­и­­­ч­­к­­­а­ ­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­ ­­W­­­ ­W­ ­W­­­ ­­.­ ­­B­­­ ­G­­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­.­ ­C­­­ ­­­L­ ­U­ ­B
Melissamujea

2021.06.12 | 14:31

4
М­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­о­­к­р­а­­ ­­­у­­ч­­­е­­­н­­­и­­­ч­к­­­а­­­ ­ч­­у­­­к­­­а­­­ ­­ ­­W­ ­W­ ­­W­­­ ­­­.­­­ ­B­ ­G­­ ­­1­­ ­­7­ ­.­­­ ­­­C­ ­­­L­ ­­­U­ ­­­B
Amyidfua

2021.06.11 | 18:31

3
М­­­л­­­а­­­д­а­­ ­м­­­о­­к­­р­­­а­­­ ­у­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­­­к­а­­­ ­ч­­у­­­к­­а­­­ ­­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­­W­ ­­.­­­ ­B­­­ ­­G­­­ ­1­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­­C­­ ­­­L­­ ­­U­­ ­B
FARAON

2021.06.11 | 15:54

2
АХМО, ВИЖ ТАМ ОРГАНИЗИРАЙ ХРАНИЛИЩЕ, ОХРАНА, СЪГЛАСУВАНЕ НА ТРАНСПОРТА...ЕТС.
FARAON

2021.06.11 | 15:53

1
ЖИВОТНИ, ЩЕ СЪБЕРЕТЕ ЦЯЛОТО ЗЛАТО, КОЕТО ИМА НА ЗЕМЯТА И ЩЕ МИ ГО ДОКАРАТЕ В СОФИЯ. АКО НА НЯКОЙ МУ ТРЯБВА ЗА НЕЩО СПЕЦИФИЧНО, ДА НАПИШЕ ОБЯСНИТЕЛНО ПИСМО. ВСИЧКИ НАКИТИ ДА СЕ ИЗЗЕМАТ.

Добави коментар

Водещи новини