Руски хакери може да стоят зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ

  • 10 май 2021 09:40

  • 614
  • 1
Руски хакери може да стоят зад кибератаката срещу тръбопровод в САЩ
© Pixabay

Руска престъпна група може да бъде отговорна за кибератаката на най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ, който беше принуден да спре работа, предаде БНР.

Предварителните резултати от разследването предполагат, че това е атака на така наречената криминална организация „Тъмната страна”, която действа в Източна Европа, но не смятат, че организацията е свързана  с държавата.

Фактът, че трябваше да затвори най-големия бензинов газопровод в страната, подчертава колко уязвима е кибернетичната инфраструктура и колко лесно може да бъде атакувана обаче, както от хакери ,така и от национални противници, като Русия, Китай и Иран, казват федерални експерти.

САЩ ще наложат нови санкции на Русия заради намеса в изборите и кибератака

Според запознати „Тъмната страна“ (Darkside) има свой собствен уебсайт в т.нар. тъмна мрежа, който твърди, че групата е направила милиони кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Тръбопроводът пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси транспортира 45% от доставките на гориво на източното крайбрежие.Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти които преминават по 8 800 км тръбопроводи. В изявление в неделя,  от компанията  заявиха, че някои по-малки странични линии работят, но централната  остава затворена.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че Белият дом работи за подпомагане на компанията базирана в  Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си.

Novini.bg
614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тия пък

2021.05.10 | 10:04

1
тия пък се осраха. все някакви руснаци са им виновни за всичко. съмнявам се да са толкова силни и способни руснаците. явно целта е да ги сатанизират. както навремето фашистите./

Добави коментар

Водещи новини