Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" след Португалия - Германия 2:4

Директорът на ЦРУ е посетил Афганистан преди началото на американското изтегляне

24 април 2021 07:20

Директорът на ЦРУ е посетил Афганистан преди началото на американското изтегляне
© Getty images
508 1

Директорът на американското Централно разузнавателно управление Уилям Бърнс е направил необявено посещение в афганистанската столица в момент, когато растат опасенията дали Афганистан ще е в състояние да се бори с тероризма след изтеглянето на останалите войски на САЩ до края на лятото, предаде Асошиейтед прес.

Отделно от това, високопоставен бивш афганистански служител по сигурността, работил по антитерористичната програма на страната, каза, че между 2 и 6 военни единици, обучени и ръководени от ЦРУ да проследяват бунтовници, вече са прехвърлени под афганистански контрол.

Американският министър на отбраната Лойд Остин одобри укрепване на защитата на американските войски в Афганистан преди извеждането им от страната. Това включва разполагане на бомбардировачи и на атомния самолетоносач "Дуайт Айзенхауър", който ще остане в зоната на оперативна отговорност на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), предаде Ройтерс.

Германия изтегля войниците си от Афганистан по-рано от планираното

САЩ ще предадат част от въоръженията и военната си техника в Афганистан на властите в Кабул преди напускането на страната, съобщи вчера на редовен брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби. Кърби каза, че председателят на комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили в момента преосмисля плановете за това, подготвени още при предишната американска администрация.

Заедно с ген. Мили по плана работи и началникът на СЕНТКОМ генерал Кенет Маккензи. Изтеглянето на американски войски започва на 1 май и ще завърши до 11 септември, съобщи БТА.
 

Novini.bg
508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.24 | 09:54

1
Значи още дълги години няма да има мир там.

Добави коментар

Водещи новини