САЩ добавиха 7 китайски суперкомпютри към "черния списък" заради опасения за националната сигурност

09 април 2021 10:05

САЩ добавиха 7 китайски суперкомпютри към "черния списък" заради опасения за националната сигурност
©
396 5

Министерството на търговията на САЩ добави седем китайски суперкомпютърни центрове към американския икономически "черен списък", позовавайки се на опасения за националната сигурност, съобщва CNBC.

Към черния списък са добавени Информационни технологии Phytium от град Тиендзин, Шанхайския високоефективен център за проектиране на интегрални схеми, Sunway Microelectronics, Националния суперкомпютърен център Дзинан, Национален суперкомпютърен център Шънджън, Национален суперкомпютърен център Уси и Национален суперкомпютърен център Джънджоу.

Седемте обекта бяха включени в черния списък заради "изграждане на суперкомпютри, използвани от китайските военни, техните дестабилизиращи усилия за военна модернизация и/или програми за оръжия за масово унищожение".

Американските власти отдавна се оплакват, че китайските компании са задължение на Китайската народна република и събират чувствителна информация от името на Народната освободителна армия. Китайската комунистическа партия обаче заяви многократно в миналото, че не се занимава с индустриален шпионаж.

"Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много, а може би почти на всички съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия", се посочва в изявление на американския министър на търговията Джина Раймондо.

Учени призовават за ново разследване за произхода на COVID-19 със или без участието на Китай

"Министерството на търговията ще използва цялата възможност на своята власт, за да попречи на Китай да използва американски технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация“, добави тя.

Новите правила, които ограничават износа от САЩ на американски технологии за въпросните субекти, влизат в сила незабавно. Те обаче не се прилагат за стоки на американски доставчици, които вече са на път.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искането за коментар от бизнес телевизията CNBC.

По времето на бившия американски президент Доналд Тръмп, САЩ добавиха множество китайски компании към икономически си черен списък, включително най-големия производител на смартфони в страната - Huawei, топ производител на процесори SMIC и най-големия производител на безпилотни летателни апарати -  SZ DJI Technology.

Novini.bg
396 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ashleya19

2021.04.11 | 03:27

5
­­­В­и­ж­­­т­­е­ ­м­­о­­­я­­т­­­а­­ ­­­т­и­й­­­н­ ­­п­­у­­т­к­­а­­ ­­-­­ ­­W­­W­­­W­­­.­B­G­1­7­­­.­­­C­L­U­­­B­­
Nicolea18

2021.04.10 | 21:36

4
­­В­и­­­ж­т­­е­ ­м­­о­­я­т­а­­­ ­т­­и­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­т­­­к­а­­ ­­­-­ ­­W­­­W­W­­.­B­­G­1­7­.­­C­L­­U­­­B­
Megana16

2021.04.10 | 03:52

3
­­­В­­и­ж­­­т­­е­ ­м­­о­­­я­т­а­ ­­­т­­­и­й­­н­­­ ­­п­у­­т­к­а­­ ­-­ ­­­W­­W­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­­7­­­.­C­L­U­B­­­
Christinaa17

2021.04.10 | 03:50

2
­­В­и­­ж­т­­­е­­ ­­­м­о­­­я­­­т­­а­ ­т­­­и­й­­­н­­ ­п­у­­­т­к­а­­­ ­-­ ­­W­­­W­W­­.­­B­G­1­­­7­­.­C­L­­U­­B­
msn

2021.04.09 | 15:31

1
защо всяко едно нещо хубаво за дадена държава е национална заплаха за САЩ боклуци мръсни никои друг не трябва дя е по напред от тях

Добави коментар

Водещи новини