Властите в Маями Бийч затягат ограничителните мерки след нашествието на купонджии

  • 24 март 2021 12:32

  • 443
  • 1
Властите в Маями Бийч затягат ограничителните мерки след нашествието на купонджии
© Getty images

Властите в Маями Бийч, в американския щат Флорида, искат да приложат по-твърди мерки след притока на туристи, празнуващи това, което според тях е краят на пандемията от COVID-19 в САЩ, след няколко дни на купон, през които бяха арестувани около хиляда души, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Някои лидери на общности обаче поставят под въпрос методите на силите на реда и се питат дали полицията не проявява пристрастие в поведението си към съставеното предимно от чернокожи човешко множество.

От няколко дни в социалните мрежи вървят снимки и видеозаписи на туристи с бутилка в ръка, които танцуват по улиците без никакво физическо дистанциране, както и свади, стрелби във въздуха и спречквания с полицията.

В неделя общинските власти разрешиха на и. д. администратор на Маями Бийч Раул Агилар да удължи срока на извънредното положение до средата на април, тоест до края на пролетната ваканция, през която всяка година хиляди студенти, известни като "пролетни купонджии", се стичат на разположеното срещу Маями островче, където се намира градът. "Администраторът има правомощието да удължи извънредното положение до 13 април, ако е необходимо", каза говорителка на общината.

Занзибар въведе строги правила и солени глоби за туристите

В събота беше наложен полицейски час в най-посещаваните от туристи улици на Саут Бийч - епицентъра на празненствата в Маями Бийч, - и трите моста, които свързват острова с Маями, са затворени от 22 ч. до 6 ч. местно време.

Тези мерки, които са в сила в периодите от четвъртък до понеделник, не са лесни за прилагане. В събота и неделя вечерта се появиха кадри как десетки полицейски коли се опитват да разпръснат тълпите, понякога с лютив спрей.

"Град Маями Бийч има правото да очаква от посетителите си да се държат учтиво, а често пъти с идването на пролетните туристи, без значение дали са бели, черни или други, настъпва някаква анархия", заяви Рета Буун-Фай от консултативния комитет по въпросите на чернокожите в окръг Маями-Дейд. "Това, за което не можем да се разберем, е за начина, по който се отнасят с чернокожите посетители", каза тя.

Галин възмутен: Някои си живеят живота в Занзибар

"Без да извинявам поведението" на туристите, "не съм сигурна, че такива неща щяха да се случат, ако в тълпата преобладаваха бели хора", добави Буун-Фай. Много по-малко се говори, например, за намиращия се на около 50 километра на север Форт Лодърдейл, където повечето туристи са бели. А там също плажовете и улиците са пълни с хора и поне един човек е бил ранен при стрелба с огнестрелно оръжие.

"Предизвикателство"

Началникът на полицията в Маями Бийч Ричард Клемънтс признава, че положението е сложно, а купонджиите изпробват докъде се простират границите на допустимото. "Това е предизвикателство. Комбинация от Ковид и най-вече това, с което трябва да се справяме като полицаи, реакцията от миналото лято и аферата Джордж Флойд", каза той за местния Десети телевизионен канал, имайки предвид масовите протести в цялата страна след смъртта в края на май на този чернокож, когото бял полицай притискал с коляно на земята.

Тълпите в Маями Бийч създават проблеми всяка година, но този сезон нещата изглежда са доста по-зле. Кметът на града Дан Гелбър обяснява това с факта, че туристите идват от места с доста по-строги ограничения. "Другаде в страната има съвсем малко отворени места или пък е прекалено студено", каза той в събота.
"Това не са туристите, с които сме свикнали", подчерта Агилар.

От 3 февруари са конфискувани 80 оръжия и са арестувани около 1000 души, в това число 350 за тежки нарушения, по данни на общината. Федералните санитарни власти в понеделник изразиха безпокойство от разхайтеността на американците. Те казаха това ден след като бе регистриран рекорден ръст на пътниците по летищата в САЩ за последната година.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tammya19

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­­­и­ж­­т­­е­­ ­м­­­о­­­я­­­т­­­а­ ­­­т­и­й­­­н­ ­п­у­­­т­к­­­а­­­ ­­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­B­­­G­­­1­7­.­­C­­L­U­­­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини