Гардиън: Ваксинираните американци може да се събират на закрито без маски

09 март 2021 09:11

Гардиън: Ваксинираните американци може да се събират на закрито без маски
© Pixabay
368 3

"Центровете за контрол и превенция на заболяванията казаха, че изцяло ваксинираните американци може да се събират на закрито без маски", е заглавието на в. "Гардиън".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Според оповестените вчера дългоочаквани насоки на здравните власти за напълно ваксинираните хора е безопасно да се събират на закрито с неваксинирани хора от едно и също домакинство, без да носят маски, пише британският вестник.

Същото важи за ваксинирани хора при събирания с хора, които са с нисък риск от тежко заболяване, например ваксинирани баби и дядовци, които да посещават здрави деца и внуци, предаде БТА. Това вероятно ще е голямо облекчение за американците от третата възраст, много от които са ваксинирани, но от месеци не са посещавали своите деца, внуци или други роднини заради пандемията, отбелязва "Гардиън".

Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че хората, които са получили последната си доза ваксина преди повече от две седмици може да се срещат на закрито с неваксинирани членове на едно домакинство с нисък риск от сериозно заболяване, без да носят маски, нито да спазват физическо разстояние, пише в. "Вашингтон пост".

Въвеждат по-строги COVID мерки в най-засегнатите от пандемията области

Така много ваксинирани баби и дядовци ще могат да посетят живеещи наблизо свои неваксинирани деца и внуци за пръв път от една година. В насоките обаче продължава да се препоръчва избягване на пътуванията на големи разстояния, пише изданието.

Също така изцяло ваксинираните хора може да се събират на закрито с други, които също са изцяло ваксинирани, без да им се налага да се карантинират или да се тестват след излагане на новия коронавирус, стига да нямат симптоми.

За тези, които са се справили с хаотичното разпределение на ваксините, петте страници насоки дават нещо като график за възобновяване на някои аспекти от ежедневието, които са били преустановени повече от година. Те идват в момент, когато отделни щати започнаха да отварят наново търговските си обекти, а правителствени и здравни служители се стараят да ваксинират хората колкото се може по-бързо, за да изпреварят силно заразни варианти на вируса, които са навлезли в почти всеки щат, отбелязва "Вашингтон пост".

С намаляването на новозаразените и смъртните случаи в цялата страна някои щатски власти бързат да отворят търговските обекти и училищата и отменят задължителното носене на маски. Новите препоръки имат за цел да насочат американците по един по-предпазлив път с ясни граници за безопасно поведение, като същевременно отчитат, че по-голямата част от страната остава уязвима и на много научни въпроси все още не е даден отговор, пише в. "Ню Йорк таймс".

Хора с имунизация могат да се събират и без маски

В четвъртък президентът Байдън ще направи първото си телевизионно обръщение в най-гледаното време, като ще отбележи първата годишнина от избухването на пандемията и ще изтъкне ролята, която ще играят американците във връщането на страната към нормалния начин на живот, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Към вчерашна дата 60 милиона американци са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, в това число около 31,5 милиона души, които са изцяло ваксинирани било с еднократната ваксина на "Джонсън и Джонсън", било с двете дози на Пфайзър/Бионтех и Модерна. Средно на ден се поставят по около 2,17 милиона дози ваксини, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23515

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
368 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.03.09 | 09:28

1
Значи ваксинираните измамени избиратели ще могат да "поздравят" новия президент? Разбира се ако гвардията ги допусне до столицата Вашингтон.

2021.03.09 | 09:45

2
Просто трябва да изчезнат всички рептили по света!Да се прочисти планетата от Изроди и производните им!
Tashaa22

2021.04.10 | 03:56

3
­В­­­и­ж­­т­­е­­­ ­­­м­­о­я­т­­­а­­ ­­­т­и­­й­­н­­ ­п­у­­­т­­­к­­­а­ ­-­­ ­­W­­­W­­W­.­B­­­G­1­7­.­­­C­­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини