Сенатори искат Байдън да гарантира налагането на санкции, които да спрат Северен поток 2

  • 13 февруари 2021 07:03

  • 3399
  • 5
Сенатори искат Байдън да гарантира налагането на санкции, които да спрат Северен поток 2
© Getty Images/Guliver (архив)

Двама американски сенатори призоваха президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да гарантира прилагането на санкциите, приети през януари и целящи да спрат газопровода Северен поток 2, по който ще се доставя газ от Русия до Германия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Призивът бе отправен в момент, в който говорител на Държавния департамент на САЩ определи проекта за газопровода като лоша сделка за Европа.

САЩ искат мораториум върху "Северен поток 2"

Сенаторите, отправили призива към Байдън, са Джим Риш, който е републиканец и Джийн Шахин, която е демократка. Те приканват Байдън да не отлага публикуването на доклад до Конгреса, който се изисква съгласно решението за санкции, прието в рамките на закона за годишния бюджет за отбраната на САЩ, предаде БТА.

Докладът би трябвало да е готов до 16 февруари. В него ще бъдат идентифицирани компаниите, работещи по изграждане на газопровода, компаниите, които осигуряват застраховка на проекта и които отговарят за неговата проверка. Законът изисква на изброените компании да се наложат санкции. В писмо до Байдън двамата сенатори определят проекта като опасен.

Започна полагането на тръбите на "Северен поток-2" в датски води

Северен поток 2 е завършен на 90 процента. Но довършването му изисква деликатна работа в дълбоките води на Балтийско море край Дания, където има неизбухнали бомби от Втората световна война.

САЩ се противопоставят на проекта от времето на президента Барак Обама и твърдят, че той ще засили икономическото и политическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа.

Русия обвини САЩ в агресия заради коментарите за "Северен поток 2"

Проектът за Северен поток 2 се политизира още повече след като критикът на Кремъл Алексей Навални, отровен през август в Сибир, бе пратен в затвора при завръщането си в Русия от лечение в Германия.

Администрацията на Доналд Тръмп лобираше на износ на американски втечен природен газ като алтернатива за Европа на руския газ.

Русия, Германия и консорциумът, изграждащ Северен поток 2, казват че проектът е изцяло търговски. В консорциума влизат Газпром и няколко западни компании.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3399 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Crystalea22

2021.04.10 | 03:59

5
­­В­­и­­­ж­­­т­­­е­­­ ­­­м­­о­­я­­­т­­­а­ ­т­­и­й­н­ ­­­п­­­у­т­к­а­ ­-­ ­­­W­­­W­­­W­­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­C­­­L­­U­­­B­­­
Ataman

2021.02.14 | 11:30

4
Pizdec dlj amerika..suki .
Не могат да продават по-евтино от Рашката,

2021.02.13 | 09:47

3
затова забраняват на европейците да купуват.

2021.02.13 | 09:01

2
Ами лесно е,докарват гас и невт безплатно и всички потоци спират.
Ричард

2021.02.13 | 08:18

1
Там където има печалба трябва да са Американци,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини