САЩ утвърдиха споразумението с Русия Нов СТАРТ с пет години

03 февруари 2021 16:28

САЩ утвърдиха споразумението с Русия Нов СТАРТ с пет години
© gettyimages
300 2

Съединените щати на свой ред утвърдиха споразумението с Русия за удължаване на договора за контрол върху ядрените оръжия Нов СТАРТ с пет години, съобщи днес държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции, предаде БТА.

Миналата седмица Русия вече ратифицира спогодбата, която бе одобрена с единодушие от двете камари на нейния парламент.

САЩ утвърдиха споразумението без гласуване в Конгреса.

Путин подписа закон за удължаване на споразумението Нов СТАРТ с пет години

Блинкън изрази задоволство в изявление, че "удължаването на договора Нов СТАРТ осигурява истински ограничения за руските междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети, изстрелвани от подводници, и тежки бомбардировачи до 5 февруари 2026 г.", предаде Ройтерс. "Докато работим с Русия, за да защитаваме американските интереси, ние едновременно с това ще работим, за да потърсим отговорност от Русия за нейните враждебни действия и нарушения на правата на човека", подчерта той.

Нов СТАРТ е единственият останал американско-руски договор за контрол над ядрените оръжия. Неговото действие изтичаше на 5 февруари. Миналия месец администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън изрази желание да удължи действието на споразумението - намерение, което бе приветствано от Русия. Преди това преговорите по въпроса бяха в задънена улица при предишния американски президент Доналд Тръмп.

Договорът Нов СТАРТ позволява на всяка от двете страни да държи в оперативна готовност не повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави и предвижда всеобхватни проверки. Подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, той намалява допустимия брой разгърнати ядрени бойни глави с близо 30 процента спрямо предишния максимум, определен през 2002 г. Нов СТАРТ освен това разрешава на Вашингтон и Москва да имат до 800 пускови установки и тежки бомбардировачи, от които най-много 700 могат да са в оперативна готовност. Това равнище все още е достатъчно, за да бъде унищожена Земята няколко пъти.

Мая Йорданова
300 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Stacya23

2021.04.10 | 04:00

150687
­В­­­и­­ж­­­т­­е­­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­­т­­и­­­й­н­­­ ­­­п­у­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­ ­W­W­W­­.­­B­­G­­1­7­.­­­C­­­L­­U­­B­­

2021.02.03 | 21:44

149732
Смешна пародия

Добави коментар

Водещи новини