Путин подписа закон за удължаване на споразумението Нов СТАРТ с пет години

  • 29 януари 2021 19:35

  • 721
  • 0
Путин подписа закон за удължаване на споразумението Нов СТАРТ с пет години
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 подписа днес закон за удължаване до 5 февруари 2026 г. на споразумението Нов СТАРТ за контрол върху ядрените оръжия, което е последният голям договор от този вид между Русия и САЩ, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

"С федералния закон се ратифицира споразумението за продължаване на договора между Русия и САЩ от 8 април 2010 г. за мерки за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти", се казва в документа. Москва заяви по-рано, че удължаването ще влезе в сила, когато двете страни си разменят дипломатически ноти, след като всяка от тях приключи своите вътрешни процедури.

Двете камари на руския парламент гласуваха в сряда за ратифициране на удължаването.

Руски медии: Продълженият договор Нов СТАРТ решава ред проблеми, но поставя и нови

Договорът е крайъгълен камък на глобалния контрол върху въоръженията и ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгръщат, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини