Новият държавен секретар на САЩ обеща да успокои световната общност

  • 27 януари 2021 18:37

  • 456
  • 0
Новият държавен секретар на САЩ обеща да успокои световната общност
© Getty Images/Guliver (архив)

Светът внимателно ни наблюдава, каза днес новият ръководител на американската дипломация Антъни Блинкън, като обща да успокои международната общност, объркана от Доналд Тръмп и шокирана от политическата криза преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Светът иска да знае дали можем да излекуваме раните си като нация. Той иска да знае дали ще го водим със силата на нашия пример и дали ще дадем предимство на дипломацията с нашите съюзници и партньори, за да се изправим пред големите предизвикателства на нашето време, като пандемията, климатичните промени, икономическата криза, заплахите за демокрациите, битката за расова справедливост и произтичащите от нашите съперници и противници рискове за нашата сигурност и световната стабилност, каза Блинкън на кратка церемония при пристигането си в сградата на Държавния департамент, ден след утвърждаването му с голямо мнозинство от американския Конгрес.

Част от кариерата на Блинкън е преминала в Държавния департамент, в който бе втория по ранг служител в края на президентството на Барак Обама. Поради това той каза, че има усещането, че се връща у дома. Блинкън обаче призна, че светът се е променил от напускането му преди четири години, споменавайки пандемията, както и "барикадите", появили се във Вашингтон след атаката на 6 януари на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия.

Това е нов ден за Америка, това е нов ден за света, увери Блинкън.

Никога не сме преминавали през подобен период. Президентът е решен да ни изведе от това по най-бързия възможен начин, изтъкна близкият на Джо Байдън Блинкън.

Антъни Блинкън е новият държавен секретар на САЩ

Светът се нуждае от американско лидерство и ние ще го гарантираме, защото светът има много по-голям шанс да реши проблемите си и да се изправи пред предизвикателствата си, ако САЩ реагират сега, отсече той, критикувайки косвено оттеглянето от поети ангажименти и едностранните политически решения на дипломацията на Тръмп.

В друга едва завоалирана критична забележка към републиканските му предшественици Рекс Тилърсън и Майк Помпейо, обвинявани, че понякога са пренебрегвали и дори са изоставяли дипломати от кариерата, когато са били заплашвани или атакувани, Блинкън обеща да "защитава" персонала на обширния Държавен департамент и да му върне "самочувствието".

Последвайте канала на

Novini.bg
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини