Кремъл: Необходими са сериозни усилия, за да се продължи новия договор СТАРТ между Русия и САЩ

  • 26 януари 2021 14:08

  • 286
  • 0
Кремъл: Необходими са сериозни усилия, за да се продължи новия договор СТАРТ между Русия и САЩ
© pixabay

Необходими са сериозни усилия, за да могат Русия и САЩ да се договорят за удължаване на новия договор СТАРТ за контрол върху ядрените оръжия, преди да изтече срокът му следващия месец, заяви Кремъл, цитиран от БТА.

Новият СТАРТ (Договор за съкращаване на стратегическите оръжия), подписан през 2010 г. и изтичащ на 5 февруари, ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи на Русия и САЩ.

САЩ готови за незабавна среща с Русия за ядрените оръжия

Експерти предупреждават, че ако договорът не бъде продължен, това може да предизвика оръжейна надпревара и напрежение между двете страни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва и Вашингтон увеличават усилията за удължаване на споразумението, тъй като бързо наближава краят на неговия срок на действие.

"Необходими са енергични усилия, за да се осигури удължаване", заяви той. По думите му "удължаването е в интерес и на двете страни, както и на целия свят".

Вчера секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев обсъди по телефона въпроса за удължаване на договора с Джейк Съливан, съветника по националната сигурност на новия американски президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Белият дом заяви миналата седмица, че Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване на договора, който е последното значимо споразумение за контрол върху ядрените оръжия между Москва и Вашингтон. По-рано Кремъл каза, че би приветствал усилия от правителството на Байдън за удължаване на договора.

Мая Йорданова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини