Кои бяха първите лидери, с които разговаря новият президент на САЩ

  • 23 януари 2021 06:25

  • 94
  • 0
Кои бяха първите лидери, с които разговаря новият президент на САЩ
© Getty Images, архив

Новият президент на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в проведе първи телефонни разговори с чужди лидери - с канадския премиер Джъстин Трюдо и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, предадоха световните агенции.

Разговорът на Байдън с Трюдо е продължил около 30 минути и беше определен като сърдечен от канцеларията на канадския премиер. Двамата лидери са се договорили да се срещнат следващия месец, за да постигнат напредък по подновяване на дълбокото и устойчиво приятелство между Канада и САЩ, се казва в изявление от канцеларията на Трюдо.

Двамата лидери са обсъдили борбата с пандемията, опазването на околната среда и тесните двустранни икономически връзки. Те са обсъдили за първи път и пораждащия полемика между двете страни въпрос - петролопровода Кийстоун Ек Ел, подкрепян от Отава, но блокиран от Байдън. Трюдо е изразил разочарованието на Канада относно решението на САЩ.

Петролопроводът трябваше да доставя около 800 000 барела петрол на ден от Албърта в Канада до крайбрежието на Тексас на Мексиканския залив, преминавайки през Монтана, Южна Дакота, Небраска, Канзас и Оклахома.

В разговора на Байдън с Лопес Обрадор пък двамата са обсъдили миграцията, пандемията и сътрудничеството. Разговорът е бил приятен и с тон на уважение, се казва кратък туит на Лопес Обрадор.

Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата

Той се проведе малко след като мексиканският лидер каза, че американското Управление за борба с наркотиците е изфабрикувало обвинения за трафик на наркотици срещу бившия мексикански министър на отбраната Салвадор Сиенфуегос. Въпросът е повод за търкане между двете страни.

Бившият министър бе арестуван през октомври в Лос Анджелис по обвинения, свързани с наркотици. В отговор Мексико заплаши да наложи ограничения върху работата на агенти на американското Управление. После прокурори в САЩ се съгласиха да снемат обвиненията и да върнат Сиенфуегос в Мексико.

Последвайте канала на

Novini.bg
94 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини