Републиканците в Сената на САЩ не искат старт на изслушванията за импийчмънта на Тръмп до февруари

22 януари 2021 16:48

Републиканците в Сената на САЩ не искат старт на изслушванията за импийчмънта на Тръмп до февруари
© Getty (архив)
412 2

Републиканците в американския Сенат не искат започване на изслушванията за импийчмънта на бившия американски президент Доналд Тръмп до средата на февруари, заяви лидерът на републиканското малцинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, цитиран от ДПА.

Това ще означава, че всички партии разполагат с достатъчно време за подготовка за процеса, според Макконъл, който каза, че е предложил на лидера на демократическото мнозинство Чък Шумър такъв вариант за начало на процедурата в Сената.

Демократите в Сената трябва да одобрят този график. Те искат Тръмп да бъде лишен пожизнено от правото да заема обществени длъжности.

Демократите държат републиканците отговорни за атаката на привърженици на Тръмп срещу Капитолия на 6 януари, при която загинаха най-малко петима души, включително полицай.

Камарата на представителите задейства процедура по импийчмънт на Тръмп, обвинявайки го в подклаждане на метеж срещу Конгреса, след като разярена тълпа щурмува Капитолия малко след митинга му, на който той използва остра реторика.

Сега делото за импийчмънт отива в Сената.

Мич Макконъл предложи Камарата на представителите да не предава официално обвиненията за подстрекаване към метеж в Сената до 28 януари. "Тогава и двете партии ще имат цели две седмици до 13 февруари%, за да представят становищата си, каза Макконъл.

След това може да започне самото изслушване в Сената, което е подобно на съдебен процес. По-късният старт на процеса в Сената може да е от полза за новия президент Джо Байдън.

Започна процедурата по импийчмънт на Джо Байдън

Сенатът трябва да одобри членовете на правителството му и други ключови назначения. Ако Сенатът първо се заеме с импийчмънта, това може да забави сформирането на кабинета на Байдън и приемането на програмата му, отбелязва ДПА.

412 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
нещо

2021.01.22 | 17:46

133304
нещо ен мога да разбера. какъв импийчмънт, той нали напусна поста???
Георги

2021.01.22 | 17:10

133274
А някой доказа ли че тези хора не са били платени от опозицията за да си вдигнат рейтинга!

Добави коментар