Джон Кери благодари на Европа, че е продължила усилията си по отношение на климата

21 януари 2021 21:02

Джон Кери благодари на Европа, че е продължила усилията си по отношение на климата
© Getty Images/Guliver
356 2

Американският специален пратеник по въпросите на климата Джон Кери благодари на европейците, че са продължили борбата срещу глобалното затопляне по време на управлението на Тръмп и заяви, че САЩ трябва да наваксат изгубеното време в тези усилия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кери произнесе реч от разстояние на среща за климата, домакин на която беше Италия. Това беше и първото му международно обръщение от името на правителството на Байдън. Той заяви, че САЩ се връщат в Парижкото споразумение за климата със смирение и амбиция.

Вчера, само броени часове след като встъпи в длъжност, президентът Джо Байдън подписа указ за започване на процедура за връщането на Вашингтон в климатичното споразумение на ООН, подписан от близо 200 държави. Страните по споразумението се задължават да набележат цели за намаляване на емисиите от вредните за климата изкопаеми горива и да наблюдават и съобщават емисиите си.

Предшественикът на Байдън Тръмп извади САЩ от Парижкото споразумение и определи решение си като възстановяване на американския суверенитет. Решението на Тръмп нанесе тежък удар върху международните усилия за борба с глобалното затопляне и дистанцира САЩ от едни от най-близките им съюзници, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън възложи Кери - държавен секретар при президента Барак Обама - да отговаря за въпросите, свързани с климата, и в това си качество той ще бъде част и от Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Джо Байдън назначи Джон Кери на поста специален представител по въпросите на климата

На италианската среща на високо равнище Кери заяви, че след четири пропилени години САЩ отново се залавят за работа, отбелязаха европейските осведомителни агенции. "Провалът не е вариант", каза бившият американски държавен секретар.

Той изрази благодарност към Европа за стъпките, които европейските страни са предприели, за намаляване на замърсяването от петрола, газа и въглищата. 

Novini.bg
356 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Свети Петър

2021.01.21 | 23:50

132593
Баси грозното същество, изглежда като жив трупа.

2021.01.21 | 21:35

132481
Най-после заблудената овца се завръща в стадото.

Добави коментар