Тръмп готви за утре нова вълна от помилвания, не възнамерява да се самопомилва

  • 18 януари 2021 12:59

  • 3676
  • 2
Тръмп готви за утре нова вълна от помилвания, не възнамерява да се самопомилва
© Getty images

На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да не се самопомилва, но подготвя за утре списък от над 100 помилвания и отмени на присъди, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206


Служители в Белия дом съобщиха, че Тръмп в частни разговори със свои сътрудници е обсъждал дали да се самопомилва, но някои представители на администрацията са го посъветвали да не го прави, защото би създало впечатлението, че е виновен в нещо, предаде БТА.


Според мнозина специалисти самопомилването би било неконституционно, защото нарушава основния принцип, че никой не може да е съдия в процес срещу самия себе си. Други пък заявяват, че самопомилването е конституционно, защото правомощието за помилване е много общо формулирано в конституцията. Исторически текстове показват, че основателите на нацията през 18-и век са обсъждали самопомилванията, но са решили да не включват изрично ограничение на това правомощие.


Миналата седмица Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, гласува импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекаване на щурма на Капитолия на 6 януари от привърженици на Тръмп. Сега предстои процес в Сената и ако Тръмп бъде намерен за виновен, той може да бъде дисквалифициран от ново кандидатиране за президент през 2024 г. Пожелалият анонимност източник заяви, че засега Тръмп не планира да се самопомилва, нито да издаде предварителни помилвания на членове на семейството си, което също е обсъждал в частните си разговори със съветници.

Тръмп отново е в социалните мрежи

Според източника новите помилвания ще бъдат обявени утре, когато е последният пълен ден от мандата на Тръмп. Той ще пропусне церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън и ще си тръгне в сряда сутринта за клуба си Мар-а-Лаго във Флорида. Президентското му управление приключва в сряда по обяд местно време.

Последвайте канала на

Novini.bg
3676 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
един каза

2021.01.18 | 16:41

2
Доналд беше "от добрите" но загуби битката срещу психично болните отрепки. Доналд беше последната надежда за мирна промяна и прекратяването на лъжите и заблудите, за спиране на наредената содомия и заробването на бялата раса .
Ss

2021.01.18 | 13:21

1
Ave njamam dumi toi spasi Amerika ot ekonomiskk falit mnogo loso sevotnesoha sas nego mnogo dysmani ima tozi covek zavizdat mu na yspehite

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини