САЩ съкращават военните си контингенти в Афганистан и Ирак

15 януари 2021 18:12

САЩ съкращават военните си контингенти в Афганистан и Ирак
© Getty images
336 0

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър днес съобщи, че американските военни контингенти в момента наброяват 2500 военнослужещи в Афганистан и също толкова в Ирак. Това е израз на желанието на президента Доналд Тръмп да сложи край на "безкрайните войни" на Америка, предаде Франс прес.


"Днес американският военен контингент в Афганистан наброява 2500", посочи в комюнике Милър, който пое функциите на и.д. министър на отбраната до встъпването в длъжност в сряда другата седмица на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. "Разпоредено от президента Тръмп, изтеглянето, което обявих на 17 ноември, намалява американския военен персонал в страната (Афганистан) до най-ниското ниво от 2001 г. насам", добави Милър, назначен на този пост в началото на ноември след уволнението на предшественика му Марк Еспър, който не бе склонен да ускори изтеглянето.


"Днес САЩ са по-близо от всякога до слагането на край на близо 20 години войни", заяви Милър и добави: "С 2500 военнослужещи командването има всичко необходимо за защита на Америка, нашия народ и нашите интереси", предаде БНР.

25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка с щурма на Капитолия

В Ирак американският военен контингент също бе намален до 2500 военнослужещи, съкращаване, което "отразява нарасналите способности на иракската армия", посочи шефът на Пентагона.
Това съкращаване "не означава промяна в политиката на САЩ", подчерта Милър. "САЩ и коалиционните сили остават в Ирак, за да гарантират трайна победа" над групировката "Ислямска държава", допълни той.

"Ще продължим да имаме антитерористична база в Ирак, за да подкрепяме силите на нашите партньори с въздушни и разузнавателни способности", посочи Милър и добави: "Повечето операции в Ирак вече се извършват от нашите иракски партньори."

Novini.bg
336 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар