Тръмп оставя в наследство на Байдън свада със съюзници на САЩ

14 януари 2021 12:14

Тръмп оставя в наследство на Байдън свада със съюзници на САЩ
© Getty images
691 0

С шумен скандал приключва дейността на външнополитическия екип в администрацията на Доналд Тръмп, предаде БТА. "Прощалното" посещение на държавния секретар Майк Помпейо в Европа се провали - служителите от ЕС отказаха срещи с него. Конфликтът изглежда е бил очакван и от двете страни. Визитата на Помпейо трябваше да предшества публикуването на доклад на Държавния департамент, в който се изреждат компаниите от ЕС, санкционирани заради участието им в проекта "Северен поток-2".

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162


"Прощалното" пътуване на държавния секретар до Европа, преди да бъде сменен президентът на САЩ и съответно екипът му, е отдавнашна традиция в американската дипломация, дори един вид ритуал. Шефът на външнополитическото ведомство идва не толкова с цел да обсъди конкретни въпроси, колкото за размяна на уверения в приятелство. Държавният секретар потвърждава, че европейците си остават основни съюзници на Америка и курсът към тях ще остане без промени, независимо кой оглавява Белия дом. Европейските служители на свой ред трябва да благодарят на първия дипломат на САЩ за извършената работа и да го уверят, че ще сътрудничат също тъй плодотворно и с новата администрация.


Но този път размяната на любезности не се състоя. Обиколката на Помпейо бе насрочена за 13-14 януари. Предвидено бе да посети Люксембург и Брюксел за срещи с европейски служители - по-специално с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, външния министър на Белгия г-жа Софи Уилмес и шефа на люксембургската дипломация Жан Аселборн. Визитите обаче бяха отменени, и то в последния момент. Говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас обясни, че Помпейо трябва да се готви за предстоящото предаване на поста на екипа на Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари.


По примера на Тръмп Помпейо не призна резултата от президентските избори на ноември. Срещата му с Антъни Блинкън, когото Байдън смята да назначи за шеф на Държавния департамент, дълго бе отлагана. Но миналата седмица тя все пак се състоя. Ортегас заяви, че сега Помпейо чака Байдън да му изпрати имената на служителите от външното ведомство, които ще останат на постовете си, докато Сенатът одобри новия външнополитически екип. Без да обясни защо това е пречка за едно кратко двудневно посещение.


С повече основания може да се признае, че същинският повод да бъде отменена "прощалната" обиколка на Помпейо е интервюто за радио Ер Те Ел, дадено от служител, с когото той смяташе да се срещне - Аселборн. "Тръмп е престъпник, политически пироман, който трябва да бъде изправен пред наказателен съд. Той е човек, избран демократично, но съвсем незаинтересован от демокрацията", каза външният министър на Люксембург. При това Аселборн обвини Тръмп, че е предизвикал щурма на Капитолия. Тоест люксембуржецът един вид подкрепи обвиненията, заради които действащият президент на САЩ е застрашен от импийчмънт.

Да не забравяме, че интервюто на Аселборн излезе в ефир в деня, преди Камарата на представителите в Конгреса да гласува по отстраняването на Тръмп от властта. Затова можем да вярваме на медийните източници, според които европейските служители сами са помолили Помпейо да не идва.

И Джо Байдън пред импийчмънт?


Събитията в Америка впрочем безспорно не са основна причина за шумната свада между съюзниците. Напоследък Помпейо много се старае да затрудни замислената от Байдън смяна на външнополитическия курс на Тръмп. Предприема действия за целта буквално всеки ден. Помпейо не се притеснява за реакцията на ЕС, в който явно биха желали да се преразгледа политиката на Тръмп. За 14-15 януари например - тоест по време или веднага след визитата на първия американски дипломат в Общността, е насрочено представяне на доклад на Държавния департамент за "Северен поток-2".

В него ще бъдат изброени европейските компании, които участват в проекта и съответно ще бъдат обхванати от американските санкции, влезли в сила от 1 януари. Нищо не пречеше на Помпейо да отложи публикуването на документа, за да не предизвиква спречкване с ЕС. Още повече че Байдън може да наложи преразглеждане на списъка със санкционирани компании. Но той не го направи.

"Естествено Помпейо най-вероятно се стреми да затрудни с действията си новия президент в прокарването на политиката му. Правят се неща, които Байдън ще трябва да отменя или изглажда. Общо взето, така постъпи и Барак Обама с Тръмп. Да си припомним скандала с изгонването на наши дипломати от САЩ в интервала между президентските избори от 2016 г. и церемонията по встъпване в длъжност на държавния глава.

Обама затрудняваше за Тръмп подобряването на отношенията с Русия, споменавано от приемника му през изборната кампания. Сега по същия начин се постъпва с Байдън", каза пред "Независимая газета" Юрий Рогулев, директор на Фонда за изучаване на САЩ "Франклин Рузвелт" към Московския държавен университет "М. В. Ломоносов".

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 162
Novini.bg
691 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини