Тръмп продължава да упорства на фона на призиви да подаде оставка

  • 11 януари 2021 14:11

  • 1924
  • 1
Тръмп продължава да упорства на фона на призиви да подаде оставка
© Getty images

Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския навлиза в последните дни от управлението си изолиран и избягван от своите бивши приближени и представителите на собствената си партия; на този фон той е изправен пред възможността от втори импийчмънт и все повече призиви да подаде оставка, след като негови привърженици атакуваха Капитолия, за да попречат на мирното предаване на властта, предаде БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 182


Откъснат от социалните мрежи, които бяха най-предпочитаното средство за общуване от президента с обществеността, Тръмп въпреки всичко ще опита да мине в настъпление през последните десет дни от мандата си, без никакво намерение да си подава оставката.


Той възнамерява да подложи на остра атака същите тези компании, които го лишиха от Туитър и Фейсбук, които той използваше за свой рупор. Съветниците му от своя страна се надяват президентът да прекара последните дни от мандата си в разгласяване на политическите си постижения и това да започне още с утрешното му посещение в Аламо, Тексас, чиято цел ще бъде да се изтъкнат усилията на правителството му да ограничи незаконната имиграция и да построи стена по границата.


Решението на Тръмп да отиде тъкмо в Аламо (носещо името на мисията в Сан Антонио, където малка група тексасци, борещи за независимост от Мексико, са победени след 13-дневна обсада), е знаково, защото чрез това той показва своята непреклонност в момент, когато се изправя пред най-бурния завършек на което и да било президентско управление в съвременната история на САЩ. Тръмп не пое никаква отговорност за ролята си в провокирането на насилието миналата сряда, докато същевременно в партията му започна вътрешен бунт и не престават усилията той да бъде отстранен от длъжност. Вчера втори сенатор от републиканците поиска президентът да подаде оставка, Пат Туми от Пенсилвания, след като преди това сен. Лиса Мъркоуски от Аляска заяви пред "Анкъридж дейли": "Искам той да си тръгне".


Това е шеметен обрат за човек, на когото преди се гледаше като на водещия претендент за президентската номинация на партията си за следващите избори през 2024 г., а сега може да бъде лишен от възможността да се кандидатира за втори мандат.


Според проучване от вчера на "Ипсос" по поръчка на "Ей Би Си нюз" над половината американци (56 на сто) смятат, че Тръмп трябва да бъде отстранен предсрочно от длъжност. А според две трети от запитаните - 67 процента - негова е "голяма част" или "огромна част" от вината за безредиците миналата седмица.


Тръмп произнесе реч пред привържениците си, в която нееднократно заяви, че в този момент се извършва кражба на изборите, и ги призова "да се борят", след което те се втурнаха към Капитолия, докато по същото време там конгресмените утвърждаваха победите на Байдън в отделните щати. Войнствената тълпа си проби път със сила, за да влезе вътре, опустоши сградата, а ужасените конгресмени и служители, в това число и вицепрезидентът, потърсиха укритие. Петима души загинаха, включително служител от полицейския отряд на Капитолия.


Стреснати от насилствения метеж и кадрите как привържениците на MAGA (Make America Great Again, "Да направим Америка отново велика") обикалят по коридорите на Капитолия за тях, демократите от Камарата на представителите побързаха да поискат процедура за нов импийчмънт, макар че лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че евентуално дело за импийчмънт няма да може да бъде разгледано в неговата камара преди встъпването в длъжност на Байдън.


Въпреки че хората от обкръжението на Тръмп определено не искат той да става първият президент в историята на страната подлаган два пъти в рамките на един и същи мандат на импийчмънт, Джейсън Милър, един от близките съветници на държавния глава, отбеляза, че след първата процедура за импийчмънт популярността на Тръмп е нараснала. Милър добави, че ако демократите действително предприемат подобен ход, рискуват да обърнат общественото мнение срещу себе си и да създадат пречки за изпълнението на програмата на Байдън, защото така цялото внимание ще бъде насочено към Тръмп, дори и когато той вече ще си е тръгнал от Белия дом.

Джо Байдън ще номинира за директор на ЦРУ опитен дипломат

"Както казах тази сутрин на президента, никога не подценявайте способността на демократите да мобилизират твърдото ядро избиратели на републиканците около Вас", каза президентският съветник. Според Милър "ако в национален план демократите тръгнат на подобно нещо, това ще им се върне много сериозно като бумеранг". "Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в не иска първите 100 дни от президентското му управление да преминат под сянката на един реваншистки и самодоволен процес за импийчмънт", добави той.


През уикенда продължиха да тлеят опасенията относно възможната реакция на Тръмп, който в условията на хаос и внимание е силен. Случилото се в сряда разтърси из основи собствените представи на страната за себе си като за добре функционираща и стабилна република, което породи сериозни размисли както във Вашингтон, така и по света.


Но Тръмп, който някога се наслаждаваше на скоростта, с която когато напишеше нещо на смартфона си, след това то се появяваше като гореща новина по кабелните телевизии, не показа никакво разкаяние, а вместо това е обзет от гняв. Според някои той е щял да се пръсне от яд след загубата на Туитър платформата си и сега не разполага с комуникационен канал за отприщване на този гняв.


Обкръжението му все повече намалява; расте броят на хората около него, които обмислят да подадат предсрочно оставка, освен това на някои от тях той е и бесен, включително на вицепрезидента, който през четирите години от управлението му беше неговият най-предан войник.


Двамата не са си говорили, откакто в сряда Пенс уведоми Тръмп, че няма да участва в противоконституционния му план за изхвърляне на законно избрани членове на Избирателната колегия в опита си да обърне резултата от изборите. Пенс поначало никога не е имал правомощията да го направи, но това не попречи на Тръмп, както публично, така и в частни разговори, да настоява, че ги има, превръщайки Пенс в изкупителна жертва, която да бъде обвинена за поражението на президента.


В обкръжението на вицепрезидента в момента са бесни на Тръмп, защото според хората в него президентът не само е поставил своя заместник в изключително трудна ситуация, но е и изложил на опасност живота му, както и този на съпругата, дъщеря му и брат му, които в сряда бяха заедно с него в Конгреса. След като на митинга в сряда Тръмп нееднократно заяви, че Пенс може едностранно да обърне резултата от изборите, той след това по време на обсадата на Капитолия написа в Туитър, че вицепрезидентът не разполага с необходимата смелост "да направи, това, което е нужно, за да защитим страната си", а споршд човек от обкръжението на Пенс той дори в нито един момент не се е поинтересувал дали вицепрезидентът е в безопасност.


Въпреки всичко засега нищо не говори за намерение на вицепрезидента да се позове на 25-тата поправка и Тръмп да бъде отстранен от власт, докато в същото време призивите към него да го направи стават все по-настойчиви. Съветниците му обаче не са изключили недвусмислено подобна възможност, запазвайки тази опция на масата, в случай че Тръмп предприеме нови дискусионни действия, заявиха запознати.


"Това, което чух от съпартийците си от Републиканската партия, е, че им е омръзнало", заяви бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който е дългогодишен приятел на Тръмп и негов неофициален съветник. В ефира на предаването на Ей Би Си "Тази седмица" той заяви, че смята поведението на президента за основание за импийчмънт с думите "ако подбудителството към метеж не е (основание), то не знам кое е".


Кристи разкритикува Тръмп и за това, че е отказал да нареди знамената пред Белия дом да бъдат свалени наполовина в израз на почит към паметта на починалия от раните си служител от полицейския отряд на Капитолия Брайън Сикник при опит да отблъсне размирната тълпа. Бившият губернатор на Ню Джърси нарече това "национален позор". Няколко часа по-късно Белият дом тихомълком свали знамената, макар че Тръмп все още не е коментирал публично нито веднъж смъртта на полицая.


Междувременно откакто загуби изборите, Тръмп до голяма степен отсъства от изпълнението на президентските си задължения, като вместо това той е погълнат от конспиративни теории за масови изборни фалшификации, които собственото му правителство отхвърли - дори и в момент, когато коронавирусната епидемия отново излиза извън контрол.


И въпреки че със сигурност насилието от сряда ще остане да тегне завинаги над наследството му, съветниците на Тръмп настояват пред него той да прекара последните си дни в разгласяване на политическите си постижения. Обсъждани са събития, на които да се изтъкнат усилията на правителството му в подкрепа на мира в Близкия изток, за отмяна на регулации, за подпомагане на заетостта и производството и за ограничаване на влиянието на Китай.


Макар и да не е ясно дали подобни действия ще имат някакъв практически ефект, Тръмп обмисля и възможни действия в сферата на изпълнителната власт на фона на изострянето от него на войната с технологичните гиганти, след като Фейсбук и Туитър прекратиха достъпа му до платформите си, а Амазон предприема действия за спиране на платформи като предпочитаната от консерваторите "Парлър" (Parler) поради опасения от ново насилие преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в на 20 януари.

Novini.bg
1924 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
каква

2021.01.11 | 14:53

1
каква оставка. има още една седмица до края на мандата

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини