Решаващ момент за Републиканската партия, над която тегне сянката на Тръмп

  • 06 януари 2021 16:28

  • 704
  • 0
Решаващ момент за Републиканската партия, над която тегне сянката на Тръмп
© Getty images

Републиканската партия се изправя пред кръстопът. В близо 167-годишната си история тя е разделена за едно обикновено рутинното конгресно утвърждаване на победата на новоизбрания от Избирателната колегия президент Джо Байдън. Процедурата, която ще се разиграе днес в Конгреса, отваря схизма между онези, които искат да спазят демократичните норми, и онези, които сляпо следват президента Доналд Тръмп с надеждата да избягнат неговия гняв и да наследят неговите поддръжници, предаде БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206


Крайният резултат не подлежи на съмнение: победата на Байдън в крайна сметка ще бъде потвърдена и след две седмици той ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Никак не е ясно обаче какво ще стане по-нататък с Републиканската партия. Тя е партия в състояние на гражданска война, разцепена заради различни степени на лоялност към Тръмп. Залогът е дали тя ще запази верността си към Тръмп, дори и след като той приключи мандата си и партията обърне поглед към спечелването отново на Белия дом през 2024 г.


"Това е моментът, в който републиканците трябва да направят избор: дали да решат да скъсат с маниакалното влияние на Тръмп върху тях, или да се затворят в гробницата, който той изгради за тях - каза Майкъл Стийл, бивш лидер на партията. - Ще бъдат дадени първите изстрели в кампанията за 2024 г. и те (републиканците) или ще насочат оръдието срещу самите себе си, или ще тръгнат напред, разкъсвайки оковите на тръмпизма."


През последните дни партийните групировки се очертаха доста ясно. Над 100 члена на Камарата на представителите, които отдавна са в коловоза на Тръмп, заявиха, че ще оспорят победата на Байдън. Същото направиха и повече от дузина сенатори, противопоставяйки се на ясно изразеното желание на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл. Сенаторите Джош Холи (от Мисури) и Тед Круз (от Тексас) - двама вероятни бъдещи кандидат-президенти, са начело на движението, желаейки да се харесат на президента, който запазва огромна популярност в партията.


Но повече от дузина сенатори републиканци дават отпор. Макар че почти всички те учтиво прикриват своя отказ с хвалби към президента, те дават да се разбере, че няма да подкрепят опитите му да преобърне изборния резултат и да остане на власт. "Според моя прочит на конституцията няма конституционно допустим начин Конгресът да ревизира изборния резултат, след като щатите са го потвърдили и са изпратили своите електори", каза сенаторът Тим Скот (от Южна Каролина) - друг потенциален кандидат за президент.


Хватката на Тръмп върху партията, която го "осинови", беше практически абсолютна по време на президентския му мандат. Той се опълчи срещу традиционните партийни догми, разчупи нормите на президентството и публично атакува онези републиканци, които се осмелиха да му противоречат.


Но с изключение на няколко фигури, партията остана сляпо подчинена (на президента) въпреки процедурата за импийчмънт срещу него и провала му в справянето с пандемията от Ковид-19, убила над 350 000 американци. Сега значителен брой републиканци подкрепят безпочвеното му убеждение, че изборите са фалшифицирани, като дори някои от онези, които бяха избрани през ноември, твърдят, че e имало измами. Много служители по изборите от цялата страна, както и бившият правосъден министър в администрацията на Тръмп - Уилям Бар, потвърдиха, че не е имало масови фалшификации на изборите.


Републиканските губернатори на Аризона и Джорджия - два от "колебаещите се" щати с ключов принос за победата на Байдън, потвърдиха, че вотът в техните щати е бил честен. Почти всички искове на Тръмп и неговите съюзници, оспорващи резултатите, бяха отхвърлени от съдиите, включително два иска пред Върховния съд, в който има трима съдии, номинирани от Тръмп. Въпреки това в Републиканската партия се очертават ясни разделителни линии. Докато лоялисти като Круз и Холи застават на страната на Тръмп, по-умерени републиканци като сенаторите Пат Туми (от Пенсилвания) и Мит Ромни (от Юта) отказват да се обявят срещу утвърждаването на победата на Байдън. Дори консерватори като сенатора Том Котън от Арканзас, които продължават гръмко да подкрепят президента, казват, че няма да нарушат конституцията.

Протест в подкрепа на Тръмп пред американското посолство в София

Този разлом, както се страхуват някои републиканци, може сериозно да навреди на шансовете на партията в много бъдещи избори. "Здравословно е, когато в една партия има различия по това, което смятаме за най-добро за нашите избиратели, или по начините да печелим избори. Но ние се разделяме на два лагера по признаци, които нямат нищо общо с политиката - каза Майк ДюХейм, старши съветник на кандидат-президентската кампания през 2016 г. на бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи. - Двата лагера са разделени по това дали да следваме прищявките на една личност. Това е "Партия на обичащите Тръмп".


Необичайното оспорване на резултата от президентските избори, приело мащаби, невиждани от Гражданската война, хвърля сянка върху откриването на Конгреса в новия му състав и очевидно ще обсеби първите дни от работата му. Погледите ще са внимателно насочени към вицепрезидента Майк Пенс, който ще председателства сесията. Въпреки лоялната му служба на президента, той е под засилващ се натиск от Тръмп и други да промени резултата. Но Пенс изпълнява церемониална роля, която не му дава право да влияе върху изхода. В явно растящо отчаяние, Тръмп обяви на предизборен митинг в Джорджия в понеделник, че ще се бори "с всички сили" да запази президентския си пост и призова конгресмените републиканци да преразгледат изборната му загуба.


Но той отправи и предупреждение, като каза, че (на междинните избори) през 2022 г. ще подкрепи опоненти на сегашния губернатор и на щатския държавен секретар (и двамата са републиканци), които отказаха да подкрепят опитите му да промени в полза на Тръмп изборните резултати в Джорджия. Неотдавна той освен това се зарече да не подкрепя преизбирането на сенатора Джон Тън (от Южна Дакота), който отказа да оспорва избора на членове на Избирателната колегия. Тръмп се закани да вземе на прицел и други, които не последват неговите указания днес (в Конгреса).

Малцина републиканци очакват Тръмп тихо да се върне към частния си живот, след като напусне Белия дом. Президентът е провел разговори за евентуално ново кандидатиране през 2024 г. и дава сигнали, че иска отново да играе роля на повелител и да определя политиката на Републиканската партия за години напред. Ако успее в това, партията вероятно ще си остане в калъпа, изграден от него.

Последвайте канала на

Novini.bg
704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини