Деб Холанд - първата американска индианка на път към правителството на САЩ

  • 18 декември 2020 14:13

  • 631
  • 1
Деб Холанд - първата американска индианка на път към правителството на САЩ
© Getty Images

Тя беше обещала да е "силен глас" в защита на коренните жители, малцинствата и бедните: Деб Холанд, избрана от Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да оглави голямото министерство, отговарящо за природните ресурси, се очаква да приеме залога и да стане първата американска индианка в историята, заела министерски пост.

60-годишната г-жа Холанд, която е от племето Лагуна пуебло в щата Ню Мексико, вече се отличи през 2018 г., като стана една от първите две жени от коренното население, влезли в Конгреса.

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в иска да постави Холанд именно на поста министър на вътрешните работи, начело на ведомство, което ръководи по-специално природните ресурси в огромните федерални земи (около една пета от площта на страната), но също и индианските резервати.

Нейното назначение трябва да бъде потвърдено от Сената. Деб Холанд подчерта вчера, че ще смята "за чест да развие програмата Байдън-Харис за климата и да помага за възстановяване на отношенията на правителството с племената (на американските индианци), които администрацията на Тръмп "разруши".

"Мисля, че е време нашият свят - не само нашата страна, но и целият свят - да започне да слуша коренните народи, когато става въпрос за климатичните промени и околната среда", каза Холанд, когато името й започна да се спряга за този пост.

Нейната кандидатура беше подкрепена с петиция на около 120 племенни представители, призоваващи Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в "да влезе в историята", като избере нея.

Индианка бе предложена за шеф на МВР на САЩ

Дълъг списък от природозащитници и знаменитости от Холивуд, включително Шер и Джейн Фонда, също се застъпиха за нея в отворено писмо.

Холанд, преизбрана с лекота през ноември за втори мандат, винаги е изтъквала намерението си да изпълнява изискванията на американските индианци: "земя, вода, правителствено финансиране".

"Моите предци направиха невероятни жертви, за да ми позволят да запазя обичаите и традициите си. Няма да ги разочаровам", увери тя през 2018 г. в интервю за АФП.

Тази самотна майка, победила алкохолизма в младостта си и принудена да използва купони за храна от правителството, за да оцелее, беше част от вълната от жени, които смятаха да щурмуват Конгреса, за да се противопоставят на политиката на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

"Аз съм жена, аз съм цветнокожа жена", казатя, сочейки кафявото си лице и дълга права черна коса.

"Точно такива трябва да са хората във властта, от които се нуждаем в момента, за да придвижат съществените въпроси", смята тя.

Байдън ще номинира бивш съперник за министър на транспорта

Деб Холанд, която според приближените си "винаги е била амбициозна", влиза в политиката като доброволка през 2004 г., по време на предизборната кампания на демократа Джон Кери за президентските избори. Хванала за ръка дъщеря си Сомах, деветгодишна по онова време, тръгнала на лов за гласове сприсъщата си енергия.

Родена е в Уинслоу, щата Аризона, където дядо й работел в железопътна компания по силата на политиката за "културна асимилация" на индианците, и където е родена и майка й Мери Тоя.

Майка й е била федерална служителка. Бащата на Деб Холанд, който е от норвежки произход, бил морски пехотинец. Заради многобройните му назначения и премествания, Холанд казва, че е посещавала поне 13 училища.

Детството й е белязано особено от обичаите на племето й - лагуните (обект на многобройна дискриминация според нея). Тя си спомня летата, прекарани с дядо и баба й, в напояване на полето или печене на хляб.

При лагуните г.жа Холанд ръководи племенното дружество, управляващо трите казина на резервата. Преди това основала малко предприятие за производство на консервирани сосове - "Пуебло салса", за да може да прекарва време с дъщеря си, докато учи право.

Преди нея само още един ндианец е бил част от американското правителство - Чарлз Къртис, вицепрезидент на Хърбърт Хувър от 1929 до 1933 г., обичал да напомня, че е "една осма индианец коу и 100 процента републиканец".

Последвайте канала на

Novini.bg
631 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
До автора

2020.12.18 | 16:19

1
Когато там са били индианците нация като Америка е нямало. После е имало испанци и англичани та дори и германци

Добави коментар

Водещи новини