Върховният съд на Уисконсин отхвърли опита на Тръмп да оспори изборните резултати в щата

14 декември 2020 21:23

Върховният съд на Уисконсин отхвърли опита на Тръмп да оспори изборните резултати в щата
© gettyimages
523 0

Върховният съд на щата Уисконсин отхвърли иска на президента Доналд Тръмп, с който той оспорваше загубата си от своя съперник в президентските избори Джо Байдън.

С това приключи и опитът на президента да обърне нещата в този щат в своя полза, съобщава БТА.

Избирателна колегия в САЩ започна да гласува за президент

Решението на съда дойде само час преди Избирателната колегия да се събере, за да подаде 10-те щатски електорски гласа за Байдън. То бе взето, след като в събота съдът изслуша аргументите по иска, броени часове след като местен федерален съдия в Уисконсин отхвърли друг подобен иск на Тръмп, който негова адвокатка обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Президентът искаше да бъдат обявени за невалидни над 221 000 гласа в двата избирателни окръга Дейн и Милуоки, подадени лично при ранно гласуване с аргумента, че тези избиратели не са поискали бюлетините си писмено по правилен начин. Двата окръга са крепости на демократите.

Байдън спечели Уисконсин с около 20 600 гласа - разлика от 0,6 процентни пункта между двамата претенденти. Тя се запази и при повторното преброяване на гласовете в двата окръга. Интересно е, че Тръмп не оспори гласове, подадени по подобен начин в окръзите, в които той спечели в същия щат.

Върховният съд на щата не уважи неговите аргументи и това стана поредното поражение за президента в поредица от щати, в които той оспорваше загубата си от Байдън.

В петък Върховният съд на САЩ отхвърли иск от властите в Тексас - силно републикански щат, който оспорваше победата на Байдън с аргумента, че трябва да бъдат обявени за невалидни милиони бюлетини в четири от т.нар. "колебаещи се" щати, сред които и Уисконсин.

Мая Йорданова
523 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини