Правосъдният министър на САЩ назначи специален прокурор за разследването във връзка с Русия

Американският правосъден министър и главен прокурор Уилям Бар предостави допълнителна защита на прокурора, когото назначи, за да разследва началото на разследването срещу президента Доналд Тръмп във връзка с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бар каза, че е назначил през октомври Джон Дърам за специален прокурор съгласно същите федерални разпоредби, отнасяли се за специалния прокурор Робърт Мълър при първоначалното разследване за Русия. По думите му разследването на Дърам е стеснено, за да се съсредоточи повече върху поведението на агентите на ФБР, работили по разследването за Русия.

Според разпоредбите специален прокурор може да бъде уволнен само от правосъдния министър и по конкретна причина като лошо поведение, неизпълнение на задълженията или конфликт на интереси. Правосъдният министър трябва да документира подобни причини в писмен вид.

През юли 2016 г. ФБР започна да разследва дали предизборната кампания на Тръмп се е координирала с Русия за повлияване върху резултата от президентските избори. Почти година по-късно разследването беше поето от Мълър, който в крайна сметка не установи достатъчно доказателства за повдигане на обвинения на Тръмп или някой от сътрудниците му за заговор с Русия.

Началните месеци на разследването отдавна са обект на критично отношение от Тръмп и други противници на разследването, които казват, че ФБР е допуснало значителни грешки.

Доклад на генерален инспектор от миналата година подкрепи тези критики, но не установи доказателства, че партийна пристрастност стои зад грешки във връзка с тайното наблюдение и други проблеми с разследването.

Медии коментират скандала с президентските помилвания в САЩ

Председателят на правната комисия към Камарата на представителите, демократът Джеролд Надлър, заяви, че назначението подкопава доверието в правосъдното министерство, и постави под въпрос как то е било позволено съгласно правилата за специалния прокурор.

"А не бива да губим от поглед по-голямата картина: в последните дни от управлението на Тръмп правосъдният министър отново използва правомощията на своя пост, за да урежда стари сметки за президента", каза той.

Републиканците приветстваха назначението. Председателят на правната комисия към Сената Линдзи Греъм заяви, че е "очевидно, че системата се е провалила", и изрази съгласие с назначаването на специален прокурор, който да продължи разследването.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет