Десетки протестиращи арестувани в САЩ

  • 05 ноември 2020 10:25

  • 736
  • 3
© Getty (архив)

Полицията в американските градове Портланд и Ню Йорк арестува снощи десетки демонстранти и иззе пиротехнически средства, чукове и огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс.

Губернаторът на щата Орегон Кейт Браун задейства щатската Национална гвардия в отговор на "ширещото се насилие" в нощта след президентските избори в САЩ.

Полицията в Портланд съобщи, че е арестувала 10 души при протести, придружени от безредици.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи, че нюйоркската полиция е арестувала около 60 души в Манхатън при демонстрации, прераснали в насилие.

Демонстрациите и последвалите сблъсъци избухнаха в момент, когато Съединените щати са в напрегнато очакване на резултатите от изборите, а органите на реда са готови да потушат евентуални размирици.

Протестиращите в Манхатън за кратко блокираха уличното движение и скандираха лозунги, призоваващи за "опожаряване на полицейските участъци във всеки град", отбелязва вестникът.

Демонстрации имаше и в други американски градове, включително Атланта, Детройт, Оукланд, където активисти настояха преброяването на гласовете да продължи безпрепятствено, посочва Ройтерс.

Протестиращи се събраха край Белия дом

Близо 100 човека се събраха вчера на проява преди планирано шествие в центъра на Детройт в колебаещия се щат Мичиган, за да искат пълно преброяване на гласовете и мирен преход във властта.

Преди изборите на 3 ноември в САЩ месеци наред имаше протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис.

Демонстрациите срещу расизма настояват за спиране на полицейската жестокост и расовото неравенство, а при протестите около изборите се отправят искания за пълно преброяване на гласовете.

Последвайте канала на

736 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ес

2020.11.05 | 10:50

3
ес веднага да въведе санкции срещу сащ за подтискане правата на човека и демократичните ценности.
в беларус

2020.11.05 | 10:49

2
в беларус като като арестуват протестиращи - западните педали реват за демокрация, а в сащ като арестуват - там са вандали. да ви шибам демокрацията и ценностите. педали

2020.11.05 | 10:44

1
Е как ще бият в САЩ демократично протестиращите???Европа и останалата част на света къде са да искат оставки и да разполагат международни военни контингенти в САЩ да укротят говедария?

Добави коментар

Водещи новини