Първи данни за изборите в САЩ: Ето в кои щати печелят Тръмп и Байдън

  • 04 ноември 2020 02:14

  • 26784
  • 7
© Колаж: Novini.bg/Getty Images

Започват да излизат първи екзит полове за президентската надпревара в изборите за 46-ия президент на САЩ.

Президентът републиканец Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън печелят очаквано в още щати, традиционно подкрепящи техните партии, предадоха световните агенции.

Все още обаче е твърде рано за прогнози в ключовите щати, които обикновено решават изхода от надпреварата, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп уверен: Имам много солиден шанс да спечеля

До момента Байдън си е осигурил подкрепата на 135 членове на избирателната колегия, която официално избира президента, а Тръмп - на 115/116, посочва Франс прес. Байдън води в щата Айова. Президентът републиканец печели в Юта, а кандидатът на демократите - в Минесота и Аризона. Засега обаче никой от двамата претенденти не е спечелил в щат, където през 2016 г. победи партията на неговия съперник.

Избирателната колегия има 538 членове. За да бъде избран за президент, даден кандидат трябва да си осигури подкрепата на 270 електори.

Тръмп: Американците имат право да научат кой е победил в деня на изборите

Изборната нощ започна с очаквани победи на двамата кандидати. Тръмп, например, спечели в Алабама, Мисисипи и Оклахома, а Байдън - в Масачузетс, Делауер, където живее, и във Вирджиния - някога спорен щат, превърнал се в демократически бастион и Хаваите.

След това президентът републиканец спечели в Тенеси, Мисисипи, Оклахома, Западна Вирджиния и Южна Каролина - бастиони на неговата партия. Кандидатът на демократите пък победи в традиционно подкрепящите партията му щати Мериленд, Роуд Айлънд, Ню Джърси, Аризона и Илинойс, както и в окръг Колумбия.

Джо Байдън призова поддръжниците си да изберат надеждата пред страха

По-нататък, Тръмп очаквано спечели в Айова, Луизиана, Уайоминг, Небраска, Невада, Северна и Южна Дакота. Байдън пък победи в Ню Мексико и преди спорния, но в последно време утвърдил се като демократически щат Колорадо. Кандидатът на демократите взе напълно очаквано и Ню Йорк, с неговите 29 гласа в избирателната колегия, която официално избира президента на САЩ, а също и Калифорния, щата Вашингтон и Орегон.

Според телевизия Фокс нюз, цитирана от ТАСС, Байдън води в три важни колебаещи се щата - Пенсилвания, Мичиган и Охайо. Тръмп обаче изпревари своя съперник в може би най-важния спорен щат - Флорида.

От щаба на президента обявиха победа във Флорида, предаде Франс прес. При обработени 91 процента от подадените бюлетини в щата Тръмп получава 50,6 процента от гласовете там, а демократът - 48,4 процента.

Флорида, която неведнъж е решавала изхода от президентски избори в САЩ, изпраща 29 електори в избирателната колегия, която официално избира президента - повече от всеки друг колебаещ се щат.

Мелания Тръмп гласува във Флорида, без предпазна маска

Много оспорвана обаче е надпреварата в традиционно републиканския щат Тексас, който има 38 електори - най-много след Калифорния, която е с 55. Анкета на компанията за социологически проучвания Едисън Рисърч показва, че кандидатът на демократите води там с 49,8 процента срещу 48,7 процента за президента при преброени 65 процента от подадените бюлетини, съобщи Ройтерс.

Според прогнози и оценки няколко пътя водят Байдън до Белия дом, докато Тръмп е длъжен да спечели няколко спорни щата, отбелязва АП, предаде БТА.

Американските медии призовават за предпазливост и не бързат да правят заключения, на фона на стресираното от пандемията население и рекордно големия брой предсрочно гласували.

Първоначално фондовите пазари регистрираха ръст, очаквайки победа на демократа и бързо приемане на голям план за стимулиране на пострадалата от пандемията от новия коронавирус американска икономика. Впоследствие обаче ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като стана ясно, че изходът от надпреварата все още не е решен.

Рекордните 102 милиона американци гласуваха предсрочно в условията на пандемията от новия коронавирус - като дял това възлиза на 73 процента от всички избиратели преди четири години. В изборния ден, вторник, по места се завиха дълги опашки от желаещи да гласуват, въпреки опасенията от коронавируса в една страна, където той причини смъртта на над 230 хиляди души.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
26784 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
2020 е година на изчистване на света от диктатори

2020.11.04 | 11:26

7
след боко идва ред на тръмп и лукашенко все ненормални диктатори
war

2020.11.04 | 10:06

4
Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>Careerclub9.com
ххахахаххаахахххххххххааааааааааааа

2020.11.04 | 11:23

6

да моля те миличко yмри ххххххааааааааааааа

да умpеш бавно

2020.11.04 | 11:18

5
ще погледнем при условие че умреш миличко
бб

2020.11.04 | 09:05

3
бате бойко ще прегръща и целува който и да стане президент.
Мира

2020.11.04 | 07:57

2
За какво ни информирате всъщност. Кой печели? А кой от нас знае какво изобщо предлагат двамата кандидат- президенти, та да има представа поне за очакванията спрямо един от кандидатите. Пишете си за пълнеж, че е най- лесно.
стефан

2020.11.04 | 07:43

1
ГЕРБ са изпратили проф. Константинов да помага на Байдън при преброяване на гласовете, за да е сигурен в победата.

Добави коментар

Водещи новини