САЩ: Русия и Китай действат активно на Балканите

Русия и Китай действат активно като външни сили на Балканите и визитата там на държавния секретар Майкъл Помпейо е начин да "отговорим на това предизвикателство", заявиха високопоставени представители на Държавния департамент, цитирани от пресслужбата на ведомството, предаде БТА.

Балканите са "стратегически много динамичен регион", в който действат външни сили. "Китай купува пристанището в Пирея, Русия демонстрира лошо поведение в Северна Македония, от страна на Русия се правят опити да манипулира с православната църква - помните, че преди около две и половина години Гърция изгони четирима руснаци за участието им в неуместна дейност, свързана с църквата", заяви един от представителите на Държавния департамент, цитиран от ТАСС.

Брифингът бе по повод двудневната визита на Помпейо в Гърция. По думите на друг представител на Държавния департамент цел на посещението е "да се съберат в едно всички аспекти на американската сила и американската дипломация, за да се даде отговор на това предизвикателство" от страна на Русия и Китай в региона.

От 27 септември до 2 октомври Помпейо е на обиколка в Европа, по време на която посети Гърция и предстои да бъде в Италия, Ватикана и Хърватия.

Помпейо нарече Китай главната външна заплаха за САЩ

Коментари

  1. 2020.09.30 | 12:52
    щото сащ не действат активно, или пък МИТ спят
  2. 2020.09.30 | 12:05
    Защото САЩ не действат хич активно. Крадеца казал дръжте крадеца.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет